Jöhet a háromnapos munkahét?

2023.11.17. 07:30
Egyre több cég kísérletezik azzal, hogy lefaragja a heti munkanapok számát. Itthon a Magyar Telekom sikeresen indította a négynapos munkahét tesztelését, egy floridai étterem pedig arról számolt be, hogy minden téren javulás történt náluk, mióta alkalmazottjaik csak heti három napot dolgoznak.

A négynapos munkahéttel egyre több vállalat kísérletezik a világban. Sőt, egy floridai étterem bevezette a háromnapos munkahetet, ami után rekordszámú állásajánlat futott be hozzájuk.

Az alkalmazottak napi 13-14 órát dolgoznak heti három napban, és emellett teljes munkaidős fizetést kapnak. A tulajdonos arról számolt be, hogy a változtatások után a dolgozói elégedettség hatalmasat ugrott – írja a növekedés.hu.

Azonban egy hasonló változtatást csak akkor lehet bevezetni, ha a cégek produktivitása és a gazdaság egyaránt szárnyal.

A munkanapok számának csökkentése nem új keletű dolog, az 1870-es években a britek kétszer annyit dolgoztak, mint manapság, Magyarországon pedig egészen a nyolcvanas évek elejéig heti hat napot dolgoztak az emberek.

Több elemző is azt gondolja, hogy a jövőben már bevett lesz a háromnapos munkahét, és így a hét nagy részében már nem fogunk dolgozni. Jamie Dimon, a JP Morgan Chase Bank vezérigazgatója szerint a technológia annyira gyorsan fejlődik, hogy a következő generáció már száz évig fog élni és egy héten nagyjából három és fél napot fognak dolgozni.

Ugyanakkor a múlt században is tettek olyan előrejelzéseket, hogy a jövőben csak azok dolgoznak majd 4-5 napokat, akik imádják a munkájukat, de eddig nem váltak valósággá ezek az elképzelések, és nem is valószínű, hogy a közeljövőben a háromnapos munkahét megszokott legyen.

Azonban a négynapos munkahetet egyre több állam is támogatja.

Belgiumban 2022-ben lehetővé tették, hogy a 38 órás munkahetet öt nap helyett négy nap alatt is lehessen teljesíteni, valamint Kaliforniában a heti 40 órás munkahetet levitték 32 órára.