Politikai purparlé kerekedett az épülő Pázmány-campus körül

2023.11.17. 18:22
A józsefvárosi képviselő-testületet is megosztja a VIII. kerületi városvezetés akciója, amellyel akadályozza a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új campusának építését. Pikó András polgármester sérelmezi, hogy a kormányzat a kerület lakóinak feje fölött akar dönteni. A helyi Fidesz ugyanakkor politikai hisztériakeltéssel vádolja a baloldali városvezetést.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a Józsefvárosban működő egyetemek bővüljenek és fejlődjenek” – nyilatkozta az Indexnek Szilágyi Demeter. A VIII. kerületi fideszes képviselő hozzátette: minden olyan elképzelést és folyamatot támogatnak, amely a kerületben élők javát szolgálja, és Józsefváros megújulásához járul hozzá.

Amit a baloldali városvezetés részéről látunk, az semmi más, csak politikai hisztériakeltés, amely nem szolgálja a józsefvárosiak érdekeit

– jelentette ki Szilágyi Demeter. Hozzátette: meggyőződésük, hogy kizárólag a higgadt, magas szakmai színvonalú párbeszéd fog elvezetni a mindenki számára előnyös megoldáshoz.

Helyi védettség alatt az egykori Magyar Rádió

„Mi komolyan vesszük magunkat, és komolyan vesszük a helyi védettséget is” – írta Pikó András, aki a Facebook-oldalán bejelentkezve közölte: november 7-én ideiglenes helyi védettség alá helyezte a Magyar Rádió épületeit, hogy ne lehessen azokat elbontani. 

A polgármester a Magyar Rádió egykori főbejárata, a Bródy Sándor utca 5–7. elől jelentkezett be a közösségi oldalára. Szerinte fontos helyszínről van szó, ugyanis az épület udvarán épült meg a világ első rádiós stúdiópalotája, ahol 1956-ban, a legendás 6-os stúdióban alakult meg a Szabad Kossuth Rádió, és robbant ki a felkelés.

Pikó András úgy véli, ezzel időt nyerhetnek arra, hogy a döntéshozók végiggondolják a tervek lehetséges alternatíváit. A polgármester sérelmezte, hogy a kormányzat a nyolcadik kerület lakóinak feje fölött akar dönteni. Mint mondta: többször írt Lázár János építési és közlekedési miniszternek, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorának, Kuminetz Gézának is, de nem kapott választ.

Csaknem 38 ezer köbméter törmelék

A Magyar Építők oldala számolt be arról, hogy megjelent a felhívás, amely szerint az egykori Magyar Rádió területén – a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca által határolt tömbben – összesen nyolc épületet kell teljesen vagy részlegesen elbontani. A lebonyolítónak 240 nap áll rendelkezésre a bontásra.

Összesen 32 600 négyzetmétert kell elbontani, ami 37 500 köbméter törmeléket jelent. Ezek főként a Magyar Rádió egykori épületei, stúdiói.

Józsefváros Újság kiszámolta, hogy a Palotanegyedben 3,5 tonnás teherautókkal a törmelék elhordásához összesen 35 000 fordulót kell megtenni.

200 milliárd forintos projekt a PPKE campusa

Az Index korábban beszámolt arról, hogy a tervek szerint 2027 őszén adják át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új campusát. A Palotanegyedben jelentősen nő a zöldfelület, megújul az Esterházy- és a Károlyi-palota is. Az építkezés összesen 200 milliárd forintba fog kerülni.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára szerint a Palotanegyed a történelmi Budapest igazi központja. Úgy véli, a negyednek stratégiai és szimbolikus jelentősége van a fővárosban.

Az államtitkár hozzátette: az egykori Magyar Rádió egy szétszabdalt, túlépített, főleg a szocreál időszakban beépített zilált terület, aminek kihasználtsága kifejezetten alacsony, funkciójában pedig egyfajta zárvány. A tömbnek ugyanakkor amellett, hogy a szélén a Festetics-, az Esterházy- és a Károlyi-palota áll, megvan a maga eleganciája és dicsősége.