Csernus Imre: A kiegyensúlyozott párkapcsolat mindig egy napig tart

2023.11.18. 19:31
Csernus Imre pszichiáterrel a 12. Ünnepi Könyvhéten a Maszol készített interjút. Elsősorban a párkapcsolati dinamikákról volt szó, de beszéltek még a szülői mintákról, a gyermekkori megoldatlan helyzetekről és a felnőtteknek látszó nem felnőttekről is.

Csernus Imrét a Maszol az Én és te című könyve kapcsán kérdezte. A pszichiáter beszélt arról, hogyan ismerhetjük fel azt a embert, aki felnőttnek látszik, miközben nem az.

Szerinte ezek az emberek váratlan élethelyzetekben bepánikolnak, valamint jellemző még rájuk, hogy nehezen hoznak meg döntéseket, és sokszor másokra hárítják inkább ezeknek a felelősségét. Mindez az illető bizonytalanságát jelzi, és azt, hogy

az életében egy nagyon fontos, félelmekkel teli szituációt nem oldott meg.

Megjegyezte azt is: a felnőtt párkapcsolat jellemzője, hogy ahelyett, hogy a két ember között függőségi viszony alakulna ki, szövetség van közöttük.

A felnőtt párkapcsolatok hozadéka, hogy ki fog alakulni a boldogság. A felnőttnek látszó kapcsolatoknál – noha boldogságnak nevezik – nem alakul ki más, csak a biztonság, pedig a biztonság, az nem boldogság

– tette hozzá Csernus Imre.

A pszichiáter az önismeretről és a tudatosságról is beszélt. Szerinte az előbbi azért szükséges, hogy a félelmi helyzeteket meg tudjuk oldani, és képesek legyünk beszélni az érzéseinkről és a hibáinkról.

Beszélt arról is, hogy szerinte a kiegyensúlyozott párkapcsolat mindig egy napig tart, valamint elmondta, aki évekig vagy évtizedekig beleragad egy olyan kapcsolatba, ahol azt érzi, hogy a másik nem az igazi, az racionális szempontból ugyan felnőtt, de érzelmileg nem.

Szerinte az érzelmi érettség akkor következik be, amikor egy ember elfogadja a másikat, annak hiányaival együtt, és nem akarja őt megváltoztatni.

De ez nem azt jelenti, hogy ha az ő hiányossága nekem árt, azt nem fogom szóba hozni. Azért mondom el, mert szeretem. Mert megtisztelem őt az őszinteségemmel, és vállalom az ezzel járó örömöt és fájdalmat is

– emelte ki Csernus Imre, aki szerint ha ezen a másik megsértődik, akkor „lement dedóba”.