Fagyos reggellel és esős, havas esős délutánnal köszönt ránk a vasárnap

2023.11.19. 05:46
Felhős, borult idő várható vasárnap, elszórtan eső, néhol havas eső is kialakulhat. Helyenként élénk széllökésekre kell készülni. A reggeli órákban fagypont alá süllyed a hőmérséklet, napközben 3 és 11 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap egy melegfront felhőzete érkezik Magyarország fölé, emiatt több tájegységen is előfordulhat eső, zápor, de északon, északkeleten, valamint a Dunántúli-középhegységben  havas eső, esetleg kisebb havazás is kialakulhat.

A délire, délnyugatira forduló szél veszít erejéből, de helyenként még élénk lehet. Az Időkép szerint csípős lesz a reggel, mínusz 5 és 1 fok közé hűl le a levegő, de a fagyzugokban akár mínusz 6, mínusz 7 fok is lehet. Reggelre helyenként pára, köd képződhet.

Napközben 3 és 11 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint vasárnap nem várható kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség, azonban hangsúlyozták, délután és este az Északi-középhegység magasabban fekvő – 600 méter feletti – területein átmeneti, gyenge ónos eső is előfordulhat.

Az időseknek lehet nehezebb

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint miután vasárnap reggel a legtöbb helyen fagyni fog, emiatt felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, valamint görcsös fájdalmak is jelentkezhetnek.

Napközben melegfront érkezik, emiatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, tompaság és alvászavar is előfordulhat. A szakemberek szerint ingadozhat a vérnyomás is, valamint keringési panaszok léphetnek fel. Esetenként szédülés, rosszullét is jelentkezhet.

Az előrejelzés szerint 

megterhelő nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai tevékenységet.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint nyugtalanság, ingerlékenység is jelentkezhet.

Hétfőre felmelegszik a levegő

Hétfőn sok felhő lesz felettünk, csak kevés helyen számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Kezdetben többfelé, délután inkább csak keleten és néhol délnyugaton fordulhat elő eső, zápor. Elsősorban az északi tájakon lehet erős a nyugatias szél. Enyhébb lesz a reggel, délután pedig 716 fokot mutathatnak a hőmérők.

Kedden északon és nyugaton lehet szakadozottabb a felhőzet, máshol erősen felhős, borult időre számíthatunk, a déli és a délnyugati tájakon eső, zápor is kialakulhat. A Dunántúl északi felén élénk lehet az északnyugati szél. 8 és 13 fok közötti csúcsértékekre van kilátás.

Szerdán és csütörtökön naposabb és felhősebb tájakkal is találkozhatunk. Jelentős csapadék egyik nap sem várható. Szerdán sokfelé élénk, erős, helyenként viharos lesz az északias szél, majd csütörtökön a nyugati-délnyugati szél lehet többfelé élénk, néhol erős. Szerdán 1–7, csütörtökön 06 fokra van kilátás napközben. Csütörtök reggelre többfelé csökkenhet -5 fok alá a levegő hőmérséklete.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras