Tordai Bence 13 pontban fejtette ki, mit kellene tennie a kormánynak

2023.11.21. 08:39
Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke határozati javaslatot nyújtott be A tömeges kihűléses halálozások megelőzéséről, valamint az energiaszegénység és a lakhatási válság kezeléséről címmel.

Tordai Bence a javaslatban arról ír, hogy évről évre nő a kihűléses halálozások száma, és a Párbeszéd adatigénylései alapján „úgy tűnik, egyre nagyobb a különbség a szociális szervezetek, illetve a rendőrség által jelentett fagyhalálozási számok között” – idézi a 24.hu.

 A politikus 13 pontba szedve fejtette ki, mit kellene tennie a kormánynak.

  1. A kihűléses halálesetekről szóló adatok gyűjtését, publikálását a közadat-nyilvánosságról szóló jogszabályoknak megfelelően szabályozni, végrehajtani.
  2. Biztosítani a szociális tűzifa- és biobrikettprogramok kiterjedt és akadálytalan működését az önkormányzatoknak.
  3. Az igények felmérése után, a rászorulók teljes körének biztosítani a tél átvészeléséhez szükséges energiahordozók megvásárlását, bevezetni a rezsiutalványt.
  4. Ársapka bevezetésével, az elérhetőség folyamatos biztosításával gondoskodni a palackos PB-gázt használók megfizethető energiaellátásáról.
  5. A vörös kód idejére elkülöníteni annyi pénzt, hogy a szociális ágazat a lehető legtöbb bajba jutott életét megmenthesse.
  6. Olyan pénzügyi alapot létrehozni, amely támogatja az energiaszegénységben élők önrész nélküli energetikai korszerűsítéseit.
  7. A szociális munkások, különös tekintettel az utcai gondozók és családsegítők bérét emelni.
  8. Az igények alapos felmérése után biztosítani a pénzt az éjjeli menedékhelyek állapotának, szolgáltatásaik minőségének javításához.
  9. A 2015-ben kivezetett lakásfenntartási támogatást vissza kellene állítani, megduplázni.
  10. Bővíteni a helyi önkormányzatok által nyújtható települési támogatás költségvetési forrásait.
  11. Bővíteni kell a bérlakásszektort szociális lakásügynökségekkel.
  12. A lakhatáshoz való jogot, mint a mérsékelt égövben az élethez és az emberi méltósághoz való jog biztosításának alapfeltételét, az Alaptörvény részévé tenni.
  13. Haladéktalanul befejezni az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlatát.