Bevezetnék a sokkolót a magyar börtönökben

DSC09909
2023.11.22. 13:57
Kiskunhalason több mint 100 kommandós és smasszer gyakorlatozott, hogy a gyakorlatban is elsajátítsák azt a szakmai protokollt, amellyel megelőzhető egy támadás vagy egy börtönlázadás. Januártól megkezdődik a börtönreform Magyarországon. Az Index úgy tudja, hogy a börtönőrök felszereléséhez sokkoló is tartozna.

A napokban egy jól megtervezett forgatókönyv alapján gyakorlatoztak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) munkatársai az ország legfiatalabb börtönének számító Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. „Külső támadás ért egy csaknem 900 elítéltet fogva tartó intézetet, valamint ezt még két, a börtön rendjét veszélyeztető esemény is követte” – tájékoztatta az Indexet Makula György ezredes.

DSC00035
Fotó: BVOP

Pajzsokat, páncélokat és drónokat teszteltek

A BVOP kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a gyakorlat során a kommandósok és a börtönőrök azokat a szakmai protokollokat alkalmazták, amelyek készségszintű elsajátításával megelőzhetők, illetve megakadályozhatók az ilyen események.

Ezek a gyakorlatok, amellett, hogy felkészítik a munkatársainkat egy esetlegesen bekövetkező rendkívüli esemény hatékony és gyors felszámolására, lehetőséget biztosítanak az új eszközeink, valamint az új taktikai és műveleti módszereink tesztelésére is

– mondta el az ezredes, aki hozzátette: a drónok, a videoszkóp, a megafon, valamint a testkamerák hozzájárultak a sikeres intézkedések végrehajtásához.

Az ezredes szerint a védőfelszerelések – mint a C.P.E testvédő páncél, a lövedékálló mellények és a masszív plexipajzsok – jó szolgálatot tettek a fogvatartottak rúgásaival és ütéseivel szemben. A gyakorlaton a rendbontók megfékezésére több szolgálati kutyát is bevetettek.

A kiskunhalasi börtönben zajló akciót – amely több szakterület együttműködését modellezte – a BVOP a fővárosi műveleti központjából koordinálta és irányította.

A végrehajtott műveleti gyakorlat hozzájárult ahhoz, hogy a magyar börtönök végrehajtói állománya bármilyen eseményre felkészülten és hatásosan reagálhasson

– tette hozzá Makula György.

DSC09968
Fotó: BVOP

Sokkolókkal szerelnék fel a smasszereket

Az Index információi szerint a BVOP vezetése fontolgatja, hogy a testkamerák után bevezetnék a sokkolókat is a magyar börtönökben. A börtönvezetés célja, hogy az állomány a lehető legjobban kiképzett és felszerelt legyen.

Magyarországon jelenleg csaknem 19 ezer ember van börtönben. Jövő januártól jelentős változások lesznek az elítéltek életében: a rabok együttműködő magatartásától függ majd a végrehajtás jellege, akár csökkenthetik büntetésük idejét is.

A börtönreform legfontosabb része, hogy a jelenlegi rendszert meghatározó végrehajtási fokozatok – fogház, börtön, fegyház – háttérbe szorulnak és a szerepük átalakul. Sokkal inkább az elítélt együttműködő magatartása lesz az, ami a végrehajtás jellegét meg fogja határozni.

(Borítókép: BVOP)