Döntött a bíróság: ki kell adni az operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit

2023.11.24. 08:59
A Fővárosi Ítélőtábla a HVG által indított közadatperben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, így ki kell adni a koronavírus-járvány elleni operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit.

A HVG másfél éve indított pert az adatok nyilvánosságáért, mert a kormány nem adott ki adatokat az operatív törzs üléseiről. Most a Fővárosi Ítélőtábla november 23-i ítéletében a lapnak adott igazat, és a márciusi elsőfokú ítéletet megváltoztatva kötelezte az operatív törzset, hogy adja ki az üléseiről készült jegyzőkönyveket, amelyeket eddig igyekeztek titkolni – írja a hvg.hu.

Korábban egyébként a koronavírus-járvány idején működő operatív törzs arra hivatkozva tagadta meg a jegyzőkönyvek kiadását, hogy

 a dokumentumok még mindig döntés-előkészítő iratok.

Azonban most a Fővárosi Ítélőtábla úgy vélekedett, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs működésének leállásával nincs olyan további döntés, amelyet a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának.

Az ítélet szerint az ítélőtábla bírói tanácsa összesen 175 jegyzőkönyvet nézett át, és csak 13-ban találtak pár bekezdést, amelyet az iratok kiadásakor indokolt kitakarni, mert azok a döntés-előkészítő munkát végző személyekhez köthető „véleményező tartalmi elemek” – közölte a lap.

A HVG szerint az ítélet jogerős, bár ez ellen még az operatív törzs felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Kúriához. A HVG az adatokkal azt szerette volna elérni, hogy a társadalom szélesebb körben is megismerhesse, mit miért tett az operatív törzs, amikor a járvány kezeléséről hozott döntéseket.