Előkerült egy titkos irat, ami bizonyítja, hogy hazudik az '56-osokat lefasisztázó orosz tankönyv

2023.11.27. 18:24
Eörsi László történész kutatása szerint az 1956-os forradalom után hatalomra került rezsim tudta, hogy hamis propagandát terjeszt a forradalmárokról. A szakértő úgy véli, eszerint Vlagyimir Putyin is tisztában van azzal, hogy az orosz tankönyvben hibásan nevezik fasisztáknak az '56-os szabadságharcosokat.

Mint arról az Index is írt, az új orosz 11. osztályosoknak szóló tankönyvben „fasisztáknak” és „lázadó radikálisoknak” nevezik a szerzők az 1956-os forradalom felkelőit. Eörsi László történész, az 1956-os Intézet Alapítvány munkatársa fontos dokumentumot talált az ügyben, amelyet a 24.hu-val osztott meg. 

A történész a Kádár-kor kezdetén keletkezett, a forradalom és szabadságharc leverése utáni időszakból talált a „fasiszta múltú fegyveres felkelőkről” egy belső használatra készült belügyi statisztikát. Az összesítést a forradalom leverői, a megtorlást végrehajtó rendőrök, belügyesek állították össze. Az iratok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) maradtak fenn.

Az adatok szerint a fegyvereseknek mindössze 5,4 százaléka volt Kádárék idején fasisztának minősített fegyveres testület és mindössze 0,6 százaléka fasiszta politikai szervezet tagja.

Ez azt jelenti, hogy csupán minden tizenhetedik fegyveresről lehetne elmondani, hogy valamilyen formában „fasiszta múltú” volt.

Az elvtársak által összeállított, belső használatra készült anyagokból kiderül, hogy a forradalom résztvevői elsősorban munkások, segédmunkások, ipari tanulók voltak. Ez volt a legféltettebb titok. Így hát e belső vizsgálati eredményeket gondosan elzárták a nagyérdemű előtt

– mondta Eörsi, aki úgy véli, Kádárék úgy alakították át a tényeket, hogy azok igazolják az „ellenforradalom” elméletét. Hozzátette, a belső iratokat már sokkal tárgyszerűbben állították össze, ami azt jelenti, hogy 

Kádárék pontosan tudták, hogy hazugságokat terjesztenek

 – mondta a szakember.

Eörsi kutatása szerint az emigránsok és a hazai szamizdatok szerzői megírták az adott korban, hogy Kádárék hazudnak, ám valószínűleg a közvéleménynek erről csak csekély része értesült akkoriban. A történész szerint mindezek fényében Putyinék is tudják, hogy hazugságokat írtak a szóban forgó tankönyvben.

Tompos Márton, a Momentum Mozgalom parlamenti frakcióvezető-helyettese a tankönyv kapcsán korábban számonkérte Orbán Viktort, aki Vlagyimir Putyinnal tárgyalt novemberben. Többek között arra volt kíváncsi, hogy a találkozón Orbán tiltakozott-e az '56-os hősöket lefasisztázó tankönyv ellen. 

Kérdésére Magyar Levente, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mindössze annyit válaszolt: „A találkozón kiemelt téma volt a béke és a tűzszünet fontossága.”