Közös fővárosi listát és Karácsony Gergely főpolgármester jelölését ajánlja a DK

2023.11.28. 14:11
Egységfrontba tömörítené a baloldali ellenzéki pártokat Budapesten az új törvényjavaslat. A folyamat élére a Demokratikus Koalíció állna. Kálmán Olga szerint nincs olyan választási rend, amiben ne az ellenzék győzne a jövő évi önkormányzati választásokon a fővárosban.

Az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén napirendre vették a Mi Hazánk választási törvényt módosító javaslatát. Ennek elfogadása esetén jelentősen megváltozna a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek megválasztási rendszere: jelenleg a kerületi polgármesterek mellett a listán megválasztott képviselők, plusz a főpolgármester alkotja a testületet, de lehet, hogy 2024 júniusában már tisztán pártlistás jelöltekre voksolhatunk. A módosítás hátteréről és a pártok reakcióiról itt írtunk részletesebben.

Akkori cikkünk megírásakor a Demokratikus Koalíció nem kívánta a javaslatot kommentálni, most azonban a párt szóvivője, Kálmán Olga már úgy fogalmazott: mivel a Fidesz alapesetben ellenzéki javaslatot nem szokott napirendre venni, így ez esetben egyértelmű, hogy a Mi Hazánk csak a kormánypárt strómanjaként kapott szerepet az eljárásban, s valójában a Fidesz alig több mint fél évvel az önkormányzati választások előtt a szabályok átírásával akarja mérsékelni a jövő nyári, borítékolható vereségét. 

Nincs olyan választási matematika, melyben ne az ellenzék győzne jövőre Budapesten.

– húzta alá Kálmán Olga. 

Az esetleges változtatás lényege, hogy amennyiben az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet akarnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk. Bár a Párbeszéden és a DK-n kívül még egyetlen baloldali ellenzéki párt sem jelentette be, hogy kit javasol a főpolgármesteri székbe, 

a DK most azt kéri tőlük, hogy közös listán induljanak, és Karácsony Gergelyt támogassák tisztségének megújításához. Úgy látják, a közgyűlési többség is csak így biztosítható.

A Telex ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy maga Karácsony Gergely tartotta alkotmányellenesnek a jelenleg érvényben lévő választási szisztémát, és azt kérte 2014-ben a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a választási törvény módosítását.

A Medián szeptemberi mérése szerint a fővárosban is a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt 25 százalékos támogatottságával. Utána következik a DK 11, majd a Momentum 10 százalékkal. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a listán a negyedik, 8 százalékkal. 

A Fővárosi Közgyűlésben jelenleg képviselőként jelen lévő polgármesterek megválasztása esetében személyek, politikai karakterek és teljesítmények csapnak össze a kerületekben. Ezen változtathat a fővárosi közgyűlés megválasztásának új listás rendje, ahol a választási küzdelem alapját döntően a pártszimpátiák és pártlogók jelentenék.