Szijjártó Péter szerint a magyar kormány sok mindent hasonlóan lát Flandriával

2023.11.29. 17:40
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében írt Flandriáról, valamint azt is kifejtette, hogy miben egyezik a magyar kormány és a flamand vezetés véleménye.

A Brüsszelben tartózkodó Szijjártó Péter Belgiumot meglehetősen érdekes országként jellemezte.

A tárcavezető szerint ez nemcsak a látnivalói, nevezetességei és gasztronómiája miatt van így, hanem leginkább a struktúrája miatt, hiszen az ország régiói, nyelvi közösségeinek szövetségi szintje elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnő rendszer – adta hírül az MTI.

A miniszter ismertetése szerint a három régióból Flandria a legerősebb, 16 százalékos exportteljesítménnyel, itt megy keresztül a világkereskedelem 2 százaléka, minden harmadik munkahely az exporthoz kötődik. Szijjártó szerint ezért nem meglepő, hogy a magyar kormány sok mindent hasonlóan lát Flandriával, és mindketten a racionális politika hívei.

Egyformán fontosnak gondolják a szabadkereskedelem működőképességét, és elengedhetetlenül fontosnak tartják Európa külső határainak védelmét – sorolta, hozzátéve, hogy szerinte abban is egyetértenek, hogy a nukleáris energia használata nélkül nincs biztonságos és hatékony energiaellátás. Ugyanakkor elutasítják azokat a törekvéseket, amelyek az uniót szuperállammá alakítanák.

Mindezek jó reményekre jogosítanak fel minket az egymást követő belga és magyar európai uniós elnökségek közötti összhang tekintetében

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Szijjártó Péter bejegyzésében beszámolt arról, hogy a magyar–flamand kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, és a miniszter szerint ezt jövőre túl fogják szárnyalni.