A Budapest Airport közölte az Index-szel, miért bénult meg a közlekedés a Liszt Ferenc repülőtéren

2023.11.30. 14:16 Módosítva: 2023.11.30. 17:50
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér honlapja szerint több nemzetközi járat is késik vagy fel sem száll. A repülőtér kérdésünkre válaszolva elmondta, felkészültek voltak a téli időjárásra, így a késések hátterében a gépek jégtelenítési folyamata állhat.

A legfrissebb információk szerint legalább egyórás késére lehet számítani a Németországba tartó gépeken, de az isztambuli, eindhoveni, funchali és cataniai járatok is később emelkedhetnek a levegőbe.

A Luxemburgból érkező és induló járatot is törölték.

Az érkező járatok közül biztosan késik a müncheni, alicantei, dubaji, isztambuli, zürichi, nápolyi, amszterdami és a tenerifei járat.

Vélhetőn az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a légi forgalom zavartalan működését. Az ügyben megkeressük a repteret, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kerestük a repteret, ezt válaszolták 

Frissítés: A Budapest Airport az Indexnek küldött közleményében cáfolta, hogy az érintett járatok az időjárási körülmények miatt késtek volna.

A Budapest Airport havas flottája már hónapokkal ezelőtt megkezdte a téli időszakra való felkészülést, aminek köszönhetően a repülőtérüzemeltető folyamatosan biztosítani tudta a budapesti légikikötő üzemelését, a futópályák és gurulóutak biztonságos rendelkezésre állását. Az infrastruktúrában tehát a havazás és az ónos eső ellenére nem volt tapasztalható fennakadás

– írták.

A késéseket rajtuk kívül álló okokkal magyarázták.

Az említett késések hátterében az állt, hogy a járatok több esetben a menetrendben meghatározott időponthoz képest később érkeztek Budapestre, illetve a hozott késések miatt kicsúsztak a felszállásra kijelölt résidőből. Emellett a hideg időben szükségessé válik a repülőgépek földi kiszolgáló vállalatok által végzett jégtelenítése, amely adott esetben hozzájárulhat egy járat későbbi indulásához

 – hangsúlyozták. Hozzátették, nincs információjuk arról, hogy a luxemburgi járatokat miért törölte az adott légitársaság.