Ez lesz Orbán Viktor főhadiszállása Brüsszelben

Rue de Loi 9 latvanytervek 2023 01
2023.11.30. 07:28
10 millió euróért vásárolta meg a magyar állam Brüsszelben a Rue de la Loi 9. szám alatti ingatlant, amely korábban a belga pénzügyminisztérium épülete volt. A felújítási munkálatok gőzerővel haladnak, így – a nagykövet szerint – a Magyar Házat júniusra át tudják adni. Kovács Tamás Iván az Indexnek elmondta, a palota jól szimbolizálja Magyarország elköteleződését az erős európai érdekképviselet mellett. Júliustól Magyarország adja az EU soros elnökségét.

„Orbán Viktor kulturális háborút hoz Brüsszelbe” – ezzel a címmel közölt egy cikket nemrég a Politico. A brüsszeli hírportál példaként jegyezte meg:

a miniszterelnök egy palotát nyit a Rue de la Loi-n, hogy egy kis magyar meghittséget vigyen az Európai Negyedbe.

Az egykori pénzügyminisztérium épületét nemrég vásárolta meg a magyar állam, hogy a 2024-es elnökség alatt helyet biztosítson a kiemelt programoknak.

A Magyar Ház erős politikai üzenetként

„Úgy gondolom, ennél kiválóbb helyszínt nem is találhattunk volna” – nyilatkozta az Indexnek Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete.

Az ingatlan a Belga Királyság államának központjában, az EU-negyeddel határos városrészben, a legfőbb uniós intézmények székhelyeitől 10-15 perc sétatávolságra helyezkedik el, így mindenképpen mutatja Magyarország elköteleződését az erős belgiumi, európai érdekképviselet mellett, amelyet minden partnerünknek tisztelnie kell

– mondta el Kovács Tamás Iván. A nagykövet szerint az épület, illetve ott folyó diplomáciai munka egyszerre lehet majd a nemrég centenáriumát ünnepelt sokrétű magyar–belga bilaterális kapcsolatok katalizátora és az Európai Unióhoz köthető politikai, szakmai, gazdasági és kulturális rendezvények helyszíne.

A szomszédban a belga miniszterelnök

„Az ingatlan kiválasztásánál a legfontosabb szempont a központi, belvárosi elhelyezkedés volt, elsősorban ez tette alkalmassá korábbi funkciójára is a patinás épületet a belga kormányzati, hivatali negyed szívében, az EU-negyed tőszomszédságában, a híres Parc de Bruxelles sarkán” – magyarázta Kovács Tamás Iván, aki hozzátette: a Rue de la Loi (Wetstraat) 9. szám alatti „palota” hatalmas presztízsértékkel bír.

A saroképület ugyanis közvetlenül a belga Miniszterelnöki Hivatallal átlósan szemben, de a belga szövetségi Parlamenthez is rendkívül közel helyezkedik el.

„Épületünk másik oldala a park felől a Rue Ducale utcán fekszik, ahol számos diplomáciai képviselet található, úgymint a francia és az amerikai nagykövetség, a brit és a svájci nagykövet rezidenciája, míg a házsort a Belga Királyi Akadémia épülete zárja” – mondta a nagykövet. A Brüsszel Park környékén található még a Királyi Palota, a belga törvényhozás épülete, a Flamand Parlament, a Brüsszel Fővárosi Régió miniszterelnökének hivatala, a Brüsszel-Vallónia francia nyelvű közösség parlamentje, valamint a belga szövetségi pénzügyminiszter és a belügyminiszter hivatala is.

2165 négyzetméter „Triple A” besorolással

„Meggyőződésem, hogy a magyar állam nagyon jó üzletet kötött ennek az épületnek a megvásárlásával” – nyilatkozta az Indexnek Olivier Carette. A Belga Ingatlanszövetség ügyvezető igazgatója szerint az épület „Triple A”, azaz a legjobb besorolású ingatlanok közé tartozik Brüsszelben. Mint mondta: kiváló a tömegközlekedés és 12,5 km-re van az épülettől a Zaventem Nemzeti Repülőtér. Olivier Carette hozzátette: mivel az épületet 2024 júniusára teljesen felújítják, az ingatlan értéke exponenciálisan fog emelkedni.

Az egykori pénzügyminisztérium épületét 10 millió euróért vásárolta meg a magyar állam még 2021-ben.

Kovács Tamás Iván elmondta, az ingatlan megvétele előtt az egyik legnagyobb nemzetközi – a belga piacon is aktív – ingatlan-értékbecslő cég nyújtott szakvéleményt.

A magyar államnak 2021-ben az értékbecslés szerinti ár alatt sikerült megvásárolnia a 2165 m2-es épületet. Az ingatlan tényleges értéke a valóságban szinte felbecsülhetetlen annak elhelyezkedése és nagy presztízse miatt

– jelentette ki a nagykövet, aki szerint az Európai Unió legtöbb államában ma már elképzelhetetlen lenne, hogy az adott ország kormányzati negyedének szívében egy ilyen presztízsű egyedi épülethez jusson egy másik ország.

2025-től diplomáciai célokat szolgál a Magyar Ház

A nagykövet elmondása szerint a kivitelezési munkálatok jól haladnak, az érvényes ütemterv szerint 2024 júniusára befejeződik az épület teljes felújítása. Az Index információi szerint a szomszédos ingatlan tulajdonosa megtámadta a Magyar Ház építési engedélyét. Ez az eljárás – ami nem ritka Belgiumban – azonban nem akasztotta meg az ügymenetet, így a júniusi határidő tartható.

A kivitelezőknek és a beruházáson dolgozó egész csapatnak komoly kihívás – a felújítást követően – az épület birtokba-vétele, végleges berendezése és a beköltözés, de úgy látjuk, hogy ez is sikerülni fog, és az épület méltó helyszíne lehet a kiemelt magyar EU-elnökségi programoknak 2024 második félévében

– állította Kovács Tamás Iván.

Jelen pillanatban a magyar állam képviseletében a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Brüsszeli Magyar Nagykövetség a beruházó. A felújítást követően, 2024 második felében a magyar EU-elnökség kiemelt programjainak fog otthont nyújtani a Magyar Ház. „2025-től pedig – kormányzati döntéstől függően – különböző diplomáciai és kulturális célokat fog szolgálni az épület” – fűzte hozzá a nagykövet.

(Borítókép: 3H látványterve)