Borús idő zárja a hetet, többfelé ónos eső is eshet

2023.12.01. 06:00
Pénteken többnyire borult lesz az ég, országszerte esős idő várható. Helyenként ónos eső és gyenge havazás is előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta az első- és másodfokú figyelmezést eső, illetve ónos eső miatt. Napközben 2 és 18 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken többfelé eshet jelentős mennyiségű csapadék, az Időkép szerint a reggeli órákban északon ónos esőre kell készülni, délután pedig északnyugaton havas esőre, havazásra válthat a csapadék.

A nap második felében a déli országrészeken többfelé elállhat az eső. Általában gyenge, mérsékelt lesz az északias szél, de délután délkeleten a délnyugatira forduló szél megélénkülhet.

Hajnalban mínusz 2 és 9 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet,

Napközben sokfelé 2 és 8 fok közötti értékeket mérhetünk, míg a déli tájakon akár 10 és 18 fok közé melegedhet a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást rendelt el eső, illetve ónos eső miatt.

Péntekre ugyancsak figyelmeztető előrejelzést adtak ki. Eszerint elsőfokú, citromsárga figyelmeztetésben érintett

  • Pest,
  • Fejér,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves,
  • Komárom-Esztergom,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Vas,
  • Veszprém
  • és Zala vármegye.

Az érintett térségekben 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Fronthatás okozhat fejfájást

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint pénteken még sokfelé számíthatunk melegfronti hatásra, emiatt 

migrén, fejfájás, tartós álmosság- és fáradtságérzet jelentkezhet.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok, keringési problémák is felléphetnek. Sokaknál ingadozhat a vérnyomás, esetenként szédülés, fejfájás okozhat gondot.

A reggeli órákban a kopásos eredetű ízületi fájdalmak is felerősödhetnek, görcsös panaszok is jelentkezhetnek.

Hétvégén is esős, havas lesz az idő

Szombaton kezdetben helyenként, délután egyre nagyobb területen várható újabb csapadék eső, záporok formájában. Havazásra elsősorban a nyugati, az északnyugati és az északi tájakon számíthatunk, de kezdetben ezeken a tájakon is eső, havas eső lehet a jellemző. Az esti órákban északon helyenként ónos eső is eshet. A Dunántúlon és északkeleten megélénkül, megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északi-északnyugati szél, a havazással érintett dunántúli tájakon emiatt kisebb hófúvás sem kizárt. Reggelre sokfelé pára, köd képződik. 0 és 17 fok között alakulhatnak a maximumok, délen, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Vasárnap már csak helyenként alakulhat ki hószállingózás, kisebb havazás, miközben nyugat felől egyre többfelé kisüt a nap, tartósabban felhős idő keleten, északkeleten várható. Sokfelé élénk, erős, kezdetben néhol viharos lesz az északnyugati szél. Fagyos lesz a reggel, napközben pedig mínusz 3 és 4 fok közötti értékeket mérhetünk.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras