Népszava: Szinte minden országos egészségügyi intézet beolvadhat a Semmelweis Egyetembe

2023.12.01. 13:34
Több országos állami egészségügyi intézmény is az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemhez kerülne, sőt: a későbbiekben szinte az összes országos intézet működését megkapná az egyetem.

Megszületett a döntés arról, hogy az alapítványi Semmelweis Egyetemhez kerül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, az Országos Mozgásszervi Intézet, melynek része az egykori Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az Országos Reumatológia és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Rehabilitációs és Krónikus Utókezelő Intézete – értesült a Népszava.

A lapnak egy kormányközeli forrás beszámolt arról, hogy a kardiológiai intézeten kívül

az összes országos intézet működtetését megkapná a Semmelweis Egyetem a későbbiekben.

Ezzel az integrációval értékes ingatlanok kerülhetnek át az állami vagyonból az alapítványiba. A Semmelweis Egyetem már most hatalmas területen működik az egész fővárosban, az újabb integrációval pedig az ország „leghosszabb” egészségügyi szolgáltatójává válhat.

A lap az integrációjával kapcsolatban kérdezte a belügyminisztériumot, az Országos Kórházi Főigazgatóságot, az érintett országos intézeteket és a Semmelweis Egyetemet is, ám érdemi válasz egyik helyről sem érkezett.