A NAV állati vizeletet talált egy parfümben, de nem ez a legrosszabb

2023.12.02. 12:27
Mára gyakorlatilag iparággá vált a hamisítás, szinte nincs olyan termék, amelyet ne másolnának le. A hamisított termékek azonban nem esnek át a biztonsági vizsgálatokon, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai volt, hogy állati vizeletet találtak hamisított parfümben vagy ürüléket egy házilag készített dohányterméken.

A NAV szóvivője, Kiss Péter András a Spirit FM műsorában arról beszélt, hogy a csalók leggyakrabban ruhákat, táskákat, napszemüvegeket, mobiltelefonokat, gyerekjátékokat és parfümöket hamisítanak – írta az ATV.

A szakember hangsúlyozta, minden esetben kockázatos hamis termékeket vásárolni, ugyanis a piacon, utcán, parkolóban árult termékek nem esnek át a biztonsági ellenőrzéseken. Erre példa, hogy 

a NAV munkatársai egyik alkalommal olyan hamisított parfümöt találtak, amelyben a vegyészeti vizsgálat állati vizeletet mutatott ki, máskor pedig ürüléket tartalmazó dohányterméket foglaltak le az ellenőrök.

„A polgárok egészségéről is szól az ellenőrzés. A »házi« cigarettákba az előállító »iparosok« nagyon sokszor kevernek egyéb növényi törmeléket, pont azért, hogy a súlyuk meglegyen. A szőlőlevéltől kezdve a gallyon át mindent találtak már ilyen dohánytermékekben a NAV szakértői. Például állati ürüléket is. Parfümben pedig találtak már állati vizeletet. Tehát jobb esetben csak sima víz meg illatanyag van egy hamis parfümben, rosszabb esetben állati vizelet” – fogalmazott a NAV szóvivője.

Kiss Péter András hangsúlyozta, a márkás termékek nem véletlenük drágábbak, ugyanis a tulajdonosok sokat költenek a minőségre.

Az eredeti termékek árában benne vannak a garanciális feltételek, az ellenőrzés, a jó alapanyag és a szavatosság. A hamisítók mindezt kihagyják.

Így például a hamis mosószertől egy teljes család kapott bőrkiütést. „Ha a NAV nem ellenőrizné az eredetiséget, akkor az eredeti márkák kivonulnának” – tette hozzá az adóhatóság képviselője.

A szakember arról is beszélt, hogy például a raklapot is hamisítják, amely ha nem megfelelő minőségű fából készül, balesetveszélyes. Mint mondta, ezért a hamis raklapokat összedarabolják, és rászorulóknak adják tüzelőnek.

Hozzátette, ha a NAV hamisnak tűnő cipőket talál, akkor 

100 ezer forint értékhatárig szabálysértésnek, efölött pedig már bűncselekménynek számít a kereskedés és a gyártás is.

Ha a NAV szakemberei hamisnak látszó termékeket találnak, értesítik a jogtulajdonost, aki eldönti, hogy az eredeti-e.