Madárinfluenza tizedeli a vonuló darvakat Magyarországon

2023.12.03. 19:25
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület becslései szerint 10–20 ezer közötti számú daru pusztulhatott el az elmúlt hetekben.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádióban azt mondta:

más madárcsoportok képviselőit az őszi időszakban nem érinti a betegség. 

Az idei darupusztulás Magyarországot érinti, ebből lehet tudni, hogy nem a darvak hozták a betegséget, hanem az a nyár folyamán már jelen volt. A Kárpát-medencén kívülről nincs információ daruelhullásról – közölte Orbán Zoltán.

A szóvivő leszögezte: semmit sem tudnak tenni az ügyben, különösen a lakosságnak nincs teendője, mivel ez egy természetes madármegbetegedés. Minden ilyen esetben, amikor baromfiállományokat érint a madárinfluenza, akkor egy dolgot lehet megtenni: az állomány elpusztítását és a tetemek megsemmisítését, egyedül így akadályozható meg a kór terjedése.

Mint mondta:

el lehet kezdeni az énekesmadarak téli etetését, ami semmiféle problémát nem jelent.

Orbán Zoltán leszögezte: amennyiben valaki bárhol, akár háziállatok, házi szárnyasok között tömeges madárpusztulást észlel, akkor mindenképpen azonnal értesítse a területileg illetékes Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állatorvosi szolgálatát. A védett fajok esetében mindenképpen érdemes az értesítést megküldeni az adott nemzeti park igazgatósági őrszolgálatának is.

Mint ahogy arról korábban írtunk: az időjárási körülmények elősegítették a madárinfluenza terjedését a vadon élő madarak körében, a betegnek látszó és elhullott példányokat kerülni kell.