Müller Cecília: Folyamatosan azon dolgozunk, hogy változzon az egészséghez való hozzáállás

2023.12.03. 10:36
Augusztusban kezdte meg működését – a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet összevonásával – a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint munkatársaival folyamatosan azon dolgoznak, hogy megváltozzon az egészséghez való hozzáállás.

Az újonnan létrejött Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kiemelt feladata, hogy növekedjen a népesség egészségben eltöltött életéveinek száma – nyilatkozta Müller Cecília a Magyar Nemzetnek. Az országos tiszti főorvos szerint fontos a részvételi arány növelése az egészségügyi szűrővizsgálatokon.

Hazánkban jelenleg az emlőszűrés, a vastagbélrákszűrés, illetve a méhnyakrákszűrés az a három nagy szervezett népegészségügyi szűrőprogram, amelyek esetében a részvételi hajlandóság növelése a célunk

– fejtette ki Müller Cecília, aki hozzátette: gyakori megbetegedések, amelyek későn felfedezve nagy számban elhalálozással végződnek, de ezeknél egy adott időintervallumon belül még időben be lehet avatkozni, hogy elkerüljük a betegség súlyos kimenetelét.

Azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is

– tette hozzá az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília a Magyar Nemzetnek adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy

  • A leletek feldolgozásánál a mesterséges intelligenciát is alkalmaznák.
  • Óriásit fejlődött az orvostudomány, hatalmas léptekkel megy előre, a diagnosztikai és a terápiás lehetőségek is sokkal szélesebbek, mint korábban.
  • Cél az, hogy ne legyünk betegek és ne kelljen az egészségügyi beavatkozásokat igénybe venni, a mérleg a prevenció felé billenjen. A munkatársaival folyamatosan azon dolgoznak, hogy megváltozzon az egészséghez való hozzáállás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összeolvadásából létrejött NNGYK elindítása azonban nem volt zökkenőmentes.

A Válasz Online szerint valójában nem összeolvadás volt, hanem a gyógyszerészeti hatóság épült bele a népegészségügyi központba. Ez pedig azzal is járt, hogy a gyógyszerészek alacsonyabb beosztásokba kerültek. A hírportál szerint emiatt felmondási hullám vette kezdetét az intézménynél.