David Pressman: A Putyint ölelgető Magyarország figyelmen kívül hagyja a NATO érdekeit

2023.12.06. 07:38
David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete beszédet mondott az Amerikai Kereskedelmi Kamara eseményén.

A szuverenitásvédelmi törvényjavaslat mellett Moszkva külföldi ügynökökről szóló törvénye enyhének és szelídnek tűnik – hangsúlyozta David Pressman amerikai nagykövet.

A nagykövet többek között arról is beszélt, hogy

  • Magyarország NATO-tagságát inkább szerződésnek, mint szövetségnek tekinti, de valójában a NATO politikai-katonai szövetség a demokráciák szövetsége, amely közös értékekre épül. Az Egyesült Államok nem azért hajlandó amerikai vért ontani Magyarország védelméért, mert Magyarország teljesíti szűk, szerződéses kötelezettségeit, hanem azért, mert mindketten tagjaik ennek az értékközösségnek.
  • Nyilvánvaló, hogy Magyarország figyelmen kívül hagyja a NATO érdekeit, mivel Putyint ölelgeti, és a kormány azzal fenyegetőzik, hogy feltartja az Ukrajnának nyújtott, létfontosságú segélyeket, miközben háborús bűnösök gyilkolják az ukrán férfiakat, nőket és gyerekeket.
  • Az országaink nemzeti érdeke, hogy fenntartsák a tartós értékeken, közös érdekeken és a szövetségesek közötti hosszú távú stratégiai kötelezettségvállalásokon alapuló külpolitikát, amely példátlan stratégiai előnyökkel járt.