Piros riasztás is volt az ónos eső miatt, három vármegyében nem érdemes autóba ülni

2023.12.10. 06:03
Lehetnek területek, ahol öt milliméter vastag csapadék is eshet, az ország északi felén pedig havazás kezdődhet.

A nyugat felé mozgó, több hullámban érkező csapadékzónából kiemelten a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várható ónos eső, amelynek mennyisége helyenként 1–5 milliméter között várható. Lokálisan akár tartós, 5 millimétert meghaladó ónos eső sem kizárt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A csapadék várható halmazállapotában mutatkozó erős bizonytalanság miatt akár piros riasztás is érvénybe léphet. A délelőtt második felétől várhatóan fokozatosan esőre vált a csapadék.

Vasárnap hajnalban Baranya vármegye járásaira piros riasztást, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyékre pedig piros figyelmeztetést adtak ki ónos eső miatt. Zala és Tolna vármegyékre másodfokú figyelmeztetés volt érvényben, ezeken a területeken tartós, több órás ónos esőre volt esély. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 millimétert. A reggeli órákra a piros riasztásokat és a figyelmeztetéseket másodfokúra módosították, majd kora délelőtt elsőfokú figyelmeztetések léptek életbe az ország középső és déli megyéiben.

A katasztrófavédelem az MTI-hez eljuttatott közleményében arra kér mindenkit, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak – sem gyalogosan, sem autóval. Ne parkoljanak fa alatt vagy vezeték közelében, és készüljünk fel arra az esetre is, ha vezetékszakadás miatt nem lenne áram – készítsenek be elemlámpát, vagy gyertyát.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

A közleményben jelzik, hogy az érintett területeken fokozott odafigyelést kérnek mindenkitől, és figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait. Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak.

wbtd20231210 0401+fzra.png
Fotó: Met.hu

Ezzel egy időben az ország északi felén, illetve a Duna vonalától keletre eső területeken havazás kezdődik, amely napközben egyre inkább az Északi-középhegység térségére korlátozódik. A frissen lehulló hó vastagsága nagy területen elérheti a 3 centimétert, de kisebb körzetekben, illetve a hegyekben ennél több is lehet.