Megbüntettek egy zuglói férfit, mert a saját kapuja előtt parkolt

2023.12.12. 12:12
Több zuglói lakost köteleztek pótdíjfizetésre, miután a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. szerint nem fizették ki a parkolásukat. Az egyik sofőr saját kapubeállójában kapott fizetési felszólítást. A Totalcar olvasói szerint a cég több alkalommal is jogtalanul járt el, és sok esetben ezt a bíróság is alátámasztotta.

A Totalcar korábban arról írt, hogy a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) több esetben is jogtalanul kötelezte pótdíj fizetésére az autósokat. A portál szerint a bíróságok sem adnak minden esetben igazat a cégnek.

A Totalcar több olvasója is megerősítette, hogy a ZKNP rosszul járt el velük szemben. A portál szerint

EGY ZUGLÓI LAKOST SAJÁT KAPUBEÁLLÓJÁBAN PÓTDÍJAZTÁK.

A parkolóőr arra hivatkozott, hogy az érintett kocsi sofőrjének nincs érvényes jegye, a kapubeálló pedig fizetőzónában van.

A kocsi tulajdonosa azonban nem hagyta annyiban, és beperelte a ZKNP-t. Mint mondta, szerinte ennek köszönhető, hogy később a Zuglói Önkormányzat módosította a közszolgáltatási szerződést, amelyben felhatalmazza a ZKNP-t a parkolóőri feladatok ellátására. Hozzátette, szerinte a ZKNP a módosítás előtt és után is jogi felhatalmazását túllépve pótdíjazza a kapubejáróban várakozó autókat.

A Zuglói Önkormányzat azonban cáfolta, hogy a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. évek óta a közszolgáltatási szerződés keretein túllépve járt el. A sofőr a portálnak elmondta, folytatja a pert.

A tábla mögött parkolót is büntették

A Totalcar egy másik olvasója arról számolt be, hogy a Thököly úton hagyta kocsiját a várakozni tilos tábla mögött. A parkolóőr pótdíjfelszólítást hagyott a szélvédőjén arra hivatkozva, hogy

a tábla mögötti terület is a fizetős övezeten belül van, és az autó nem rendelkezett érvényes parkólójeggyel.

A sofőr a pótdíjat nem fizette be, majd vállalta az ezzel járó pert. A bíróság végül első fokon neki adott igazat.

A bíróság ítélete alapján

a KRESZ által várakozásra tiltott helyeken fogalmilag kizárt a parkolódíj és a pótdíj szedése, ott semmilyen jármű semmilyen indokkal vagy céllal nem várakozhat.

Ezáltal parkolási jogviszony sem jöhet létre.

A ZKNP múlt héten fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, szerintük „a várakozási övezet területén” meghatározás a zóna kezdete és a zóna vége jelzőtáblák között fellelhető valamennyi utat, utcát, teret, parkot, egyéb közterületet magában foglalja. Úgy vélik, minden más értelmezés a jogszabály céljával ellentétes szűkítést jelentene. A per tovább folytatódik.