Álokmányokkal csempésztek kutyákat külföldre

2023.12.13. 18:41
Hamis kísérő okmányokkal szállítottak kiskutyákat külföldre. Az évek óta tartó illegális exportot állatorvosok bevonásával egy ceglédi cég végezte. Az utolsó szállítmány már nem ért célba, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanis akcióba lendült. Az ügynek eddig négy gyanúsítottja van.

A KR NNI Bűnügyi Szolgálat Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya év eleje óta folytat büntetőeljárást egy kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi céggel szemben – írja a Rendőrség oldala. 

Az évek óta folytatott illegális tevékenység akkor körvonalazódott a KR NNI nyomozói számára, amikor egy másik bűnügyben kutatást hajtottak végre Gyulán. Egy gépkocsiból kerültek elő bélyegzők, melyek egy kisállatok exportálásával foglalkozó céghez voltak köthetők. Alapos vizsgálat során derült ki, hogy az állatorvos úgy állított ki kiskutyák számára útlevelet, hogy azt nem előzte meg sem védőoltás beadása, sem chip behelyezése. Pedig ez törvényi előírás.

A nyomozáskor arra vonatkozóan érkezett adat, hogy a ceglédi cég 2016 és 2021 között ezrével exportálhatott így külföldre.

A vizsgálatoknál a nyomozóknak nyilvánvalóvá vált, hogy a ceglédi kutyakereskedő cég jogellenes cselekményét változatlan intenzitással folytatta idén is, annak ellenére, hogy a nyomozók év elején már gyanúsítottként hallgatták ki a cégvezetőt. Így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a nyomozók figyelemmel kísérték a ceglédi vállalkozás által külföldre értékesíteni szándékozott ebszállítmányok dokumentálását, majd ez alapján a külföldre indult kisteherautót 2023. december 8-án reggel a rendőrök még Pest vármegyében megállították.

A kocsiban 42, különböző fajtájú kiskutyát helyeztek el ketrecekben. A nyomozók szemle keretében egyesével megvizsgálták őket a közreműködő Nébih hatósági munkatársaival, állatorvosaival. Az akcióban a KR NNI több helyszínen is kutatást tartott, és rengeteg tárgyi bizonyítékot foglalt le.

Az akciót követően gyanúsítotti kihallgatásokra került sor közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, így összesen az ügynek már négy gyanúsítottja van. 

A bűnismétlésre tekintettel a cégvezetőt a környezeti bűnözés elleni nyomozók őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatását, amit időközben a Budakörnyéki Járásbíróság el is rendelt. A többi gyanúsított szabadlábon védekezik. 

Az eljárásban azt is vizsgálják, hogy történt-e az ügyben egyéb bűncselekmény, illetve más is felelősségre vonható-e az illegális kutyaexporttal kapcsolatban. Így nem kizárt, hogy a gyanúsítotti kör a jövőben még bővül.