Csúfosan megbukott az ellenőrzésen a hazai tejfehérjeporok nagy része

2023.12.13. 13:39
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzésén kiderült, hogy nem felelnek meg a fehérjeporok azoknak az előírásoknak, amelyeket feltüntetnek a csomagolásukon, ezért milliós pénzbírságot szabtak ki az ezeket forgalmazó cégekre.

A Nébih a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével végezte az ellenőrzéseket. A tesztelt 17 csokoládéízű termék mindegyike ellen indult hatósági eljárás, mert egyik termék sem felelt meg a jelölési előírásoknak.

Négy terméknél élelmiszer-minőségi, egy esetben pedig élelmiszer-biztonsági hibát fedeztek fel a szakemberek.

Egy termék forgalmazását meg is tiltották, és vissza is hívták azt a forgalomból a nem jelölt szójatartalom miatt – írja a Nébih

Az egyik termékhez az ízesített italok kategóriába tartozó növényi fehérjepor termékcsoportban nem alkalmazható édesítőszert használtak. További két, édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, mert a csökkentett energiatartalmuk nem igazolt. Egy termék olyan összetevőt – cink- és réztartalmú inaktivált élesztőkivonatot – tartalmazott, amelynek használata ásványi anyagként jelenleg nem engedélyezett. Az érintett négy élelmiszer-vállalkozó ellen élelmiszer-minőségi hiba miatt is hatósági eljárás indult, az érintett termékek receptúráját módosítaniuk kell a vállalkozóknak.

Öt terméknél kiderült, hogy bár a jelölésükön mindnél szerepelt a szójamentességre való utalás, a vizsgálati eredmény szerint az egyik fehérjepor – a jelöléssel ellentétben – mégis tartalmazott szóját. 

Jelölési hibák is előfordultak a tesztelt termékeknél.

A megnevezéssel, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével is volt probléma. Az élelmiszer-biztonsági, -minőségi és jelölési hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárást indítottak és élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak a felügyelők. A büntetés értéke mintegy 3,5 millió forint volt.