800 millió forint értékben foglalt le autódiagnosztikai eszközöket a NAV

2023.12.14. 09:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán közölte a Facebookon, hogy hamis autódiagnosztikai eszközöket foglaltak le 800 millió forint értékben.

Nyolcszázmillió forint értékben találtak hamis autódiagnosztikai eszközöket egy budapesti lakásban a pénzügyőrök – adta hírül az MTI.

A tájékoztatás szerint a lakásban mintegy ezer Elf Bar és 20 millió forint készpénz is lapult. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonjog-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) eddigi legnagyobb felderítése a mostani.

A NAV munkatársai a JAF együttműködésével rendszeresen tartanak ellenőrzést szaktanácsadói támogatásával. 2023-ban Pest vármegyében hat ellenőrzésen találtak hamis autódiagnosztikai eszközöket, összesen 70 millió forint értékben. Ezúttal kockázatelemzés alapján indultak el egy nagytarcsai címre, ahol végül számla nélkül vásároltak hamis autódiagnosztikai eszközt.

A pénzügyőrök az eladó budapesti lakását is átkutatták.

A lakásban 777, a szakértői vélemény alapján hamis autódiagnosztikai eszközt találtak.

Ezen felül 978 Elf Bar nevű, egyszer használatos elektronikus cigarettát és 20 millió forintot meghaladó értékben készpénzt is találtak a helyszínen.

A hamis termékek iparjogvédelmi értéke meghaladja a 264 millió, szerzői jogi értéke az 556 millió forintot, a jövedéki termékek értéke pedig a 8 millió forintot.