Lebontják a Munkásőrség egykori épületeit a Gellérthegyen

2023.12.15. 15:36
Hamarosan megkezdődik a Gellérthegyen az egykori Munkásőrség épületeinek bontása. A Somlói út 49–53. szám alatti ingatlanok helyén egy olyan campus épül, amelyik bővelkedik zöldterületekben.

A Matthias Corvinus Collegium (MCC) nemrég úgy döntött, hogy a tájsebként tátongó 50 éves épületek helyét egy, a helyi lakosság igényeit is kielégítő, modern oktatási épületegyüttes veszi át.

A bontásra ítélt gellérthegyi épületegyüttes állapota súlyosan leromlott, így indokolttá vált egy új, a mai kor minden követelményének megfelelő épület létrehozása.

A régi létesítmény alkalmatlan az MCC egyedülálló tehetséggondozó programjának megvalósításához, hiszen energetikai megoldásai, technológiai berendezései elavultak, vízszigetelési rendszerei tönkrementek, gépészete menthetetlen

– írta közleményében az MCC kommunikációs igazgatósága.

Az MCC 2020 decemberében nyílt építészeti tervpályázatot írt ki egy új budapesti épületegyüttes megtervezésére. A neves szaktekintélyekből álló bírálóbizottság 2021. márciusában hozott döntést és két első helyezettet hirdetett.

Végül az egyik győztes, a Napur Architect Kft. folytatta az új gellérthegyi campus kialakításának tervezését Ferencz Marcel Ybl-díjas építész vezetésével, aki a napokban vehette át a Prima Primissima díjat is

– olvasható a kommünikében.

A bírálóbizottsági döntés óta az építés hatósági engedélyezése is megtörtént, így megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. Ennek első nagyobb lépése a Somlói úti épületek bontása, melyre a kiírt közbeszerzést a magyar építőipar fontos szereplője, a ZÁÉV Zrt. nyerte.

Egy új campus nagy zöldterülettel 

„A kivitelező korszerű technológiát alkalmazva gondoskodik arról, hogy a zajkibocsátás ne haladja meg a zajterhelési határértéket, valamint folyamatos, többszöri locsolással csökkenti a keletkező szálló por koncentrációját” – írta közleményében az MCC.

Hozzátették: a bontáskor a vállalkozó a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjti, és egyes anyagokat a helyszínen újra felhasznál, amellyel a többi között a nehézgépjármű-forgalmat csökkenti.

A bontással kezdődő beruházással a MCC több olyan pluszvállalást is tesz, amellyel évek vagy évtizedek óta fennálló, a környékbeli lakosokat is érintő problémákat orvosol.

Az egyik ilyen az építési területen található úgynevezett üreg tömedékelése, amellyel elhárul az úttest beomlásának évek óta fennálló veszélye is.

A munkásőrség egykori székhelyét egy olyan campus váltja fel, amely bővelkedik a zöldterületekben. A mostani két épület helyett ugyanis csak egy, a nagyobbikkal közel azonos alapterületű helyezkedik majd el a telken, így a mostaninál jóval kiterjedtebb lesz a helyi lakosok által is bejárható, nyitott, parkosított terület.

A környék a nagyszabású beruházáskor nem csupán Magyarország egyik legkorszerűbb képzési-oktatási intézményével gazdagodik, hanem komoly infrastrukturális fejlesztésen is átmegy.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.