Nyolcszázezer özvegy él Magyarországon, és számuk évről évre csökken

GettyImages-1238701962
2023.12.15. 11:09
Az ezredfordulón egymillió honfitársunk volt özvegyember, a friss népszámlálási adatok szerint már csak nyolcszázezer. Legtöbbjük a saját nyugdíj mellett kiegészítő juttatásként kap özvegyi nyugdíjat, és csak ötvenezren fő ellátásként. Jó tudni azt is, hogy az özvegyi nyugdíj nem automatikusan jár az elhalálozott után, hanem igényelni kell.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Magyarországon 802 ezer özvegyember él, közülük 673 ezer nő és 129 ezer férfi. Napjainkban több mint félmillió 70 évesnél idősebb özvegy van az országban, míg 27-en (kilenc férfi és tizennyolc nő) 19 évesnél is fiatalabb. Összesen egyébként 370 harminc év alatti honfitársunk özvegy.

Durván meglátszik a járvány

Húsz év alatt csaknem kétszázezerrel csökkent az özvegyek száma, hiszen 2001-ben még 990 ezren, 2011-ben 974 ezren voltak.

Nem volt azonban egyenletes ez a csökkenés, amiről főként a koronavírus-világjárvány tehet: kétezerrel több nő maradt özvegyen 2020-ban, mint a vírus megjelenése előtti évben.

Csak 2020 novemberében ezerrel több nő lett özvegy, mint egy évvel korábban, decemberben pedig 1615-tel többen veszítették el férjüket, mint az előző év utolsó hónapjában.

A férfiak statisztikáiban is durván meglátszik a járvány: 2020-ban összesen 537-tel többen özvegyültek meg, mint 2019-ben.

Van egy további érdekes adat: a 15 évesnél idősebb népességben a nők 15,6, míg a férfiak 3,3 százaléka özvegy. Ez azt jelenti, hogy minden hatodik nő és harmincadik férfi özvegyember.

Csak kérelemre!

A legtöbb özvegy a saját nyugdíja mellett kiegészítő juttatásként kap özvegyi nyugdíjat. A KSH adatai szerint napjainkban kevesebb mint ötvenezren kapnak fő ellátásként özvegyi nyugdíjat, miközben ez a szám a 2000-es évek elején még több mint kétszázezer volt.

Az ellátás megállapítása csak kérelemre történik. Özvegyi nyugdíjat a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat, ha az elhunyt öregségi nyugdíjban (vagy korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, illetve átmeneti bányászjáradékban) részesült, vagy a haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint az igénylést a halálesetet követően mielőbb célszerű beadni, mivel az ideiglenes özvegyi nyugdíj csak addig igényelhető (addig állapítható meg), amíg az igényléstől visszaszámított hat hónapon belül lehetőség van a jogosultság megszerzésére, azaz legalább egy havi ellátás megállapítására.

Ráadásul az eljárás illeték- és költségmentes.

Az özvegyi nyugdíj az erre a célra rendszeresített nyomtatványon nyújtható be. Nem nyugdíjas elhalálozása esetén az igényt a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervként eljáró kormányhivatalhoz, egyébként pedig a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani.

Mi az ideiglenes özvegyi nyugdíj?

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs (bejegyzett élettárs, elvált vagy külön élő házastárs, élettárs) halálától legalább egy évig jár. Ha az özvegy saját háztartásában 18 hónaposnál fiatalabb gyermeket gondoz, akkor a gyermek 18 hónapos koráig, vagy ha a gyermek fogyatékos, az ideiglenes özvegyi nyugdíj a gyermek 3 éves koráig jár.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj annak a nyugdíjnak a 60 százaléka, amely az elhunytat a halál időpontjában öregségi nyugdíj címén megillette vagy megillette volna.

Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személy özvegyi nyugdíja a tartásdíj összegénél több nem lehet.

Hatvan vagy harminc százalék

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően pedig az lesz jogosult özvegyi nyugdíjra, aki a jogszerző halálakor

  • betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárát, vagy
  • megváltozott munkaképességű (egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos), vagy
  • házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két, árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Fontos szabály az is, hogy az özvegyi nyugdíj akkor is megállapítható, ha ezek a feltételek az elhalálozástól számított tíz éven belül bekövetkeznek.

Ami pedig az állandó özvegyi nyugdíj összegét illeti, ha az özvegy öregségi nyugdíjban (rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban) nem részesül, akkor 60 százalékos, ha viszont öregségi nyugdíjban (illetve az előbb felsorolt ellátások valamelyikében) részesül, vagy árvaellátásra jogosult gyermekek eltartása címén kapja az özvegyi nyugdíjat, akkor 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj állapítható meg számára.

(Borítókép: Marijan Murat / picture alliance / Getty Images Hungary)