Gyurcsány Ferencnek ez jutott eszébe „nagyarc Viktor” sliccéről

D  AS20200520010
2023.12.17. 10:49
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke közösségi oldalán újabb bejegyzésben reagált Orbán Viktor „brüsszeli kávézására”. Gyurcsány Ferenc szerint a magyar miniszterelnök elvesztette méltóságát és szavahihetőségét, ezért biztos benne, hogy szégyenében lemond és eltűnik a nyilvánosság elől.

Mint megírtuk, Orbán Viktor kivonult az Európai Tanács csúcstalálkozójának üléséről akkor, amikor Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól hozott döntést a testület. A Politico szerint ennek a lépésnek az ötletgazdája Olaf Scholz német kancellár volt, aki kávézni küldte a magyar miniszterelnököt – akinek így nem kellett hozzájárulnia ahhoz a döntéshez, amelyet nem támogatott.

A történteket a magyar ellenzék sem hagyta szó nélkül, köztük Gyurcsány Ferenc először viccelődött a helyzeten Facebook-oldalán, most viszont komolyabb hangnemben kommentálta az elhíresült kávézást.

A DK elnöke szerint Orbán Viktor elvesztette méltóságát és szavahihetőségét, és szerinte „nagyon blama”, hogy míg a képviselők Európa jövőjéről tárgyalnak, addig Orbán Viktor kiment a mosdóba, vagy kávézott egyet.

az, hogy a »Magyar-ember-bírja-a-nyomást« nagyarc Viktor kávézni, vagy egyenesen a férfi mosdóba ment ki, miközben a többiek Európa jövőjéről tárgyaltak, az nagyon blama. Amit egy nappal korábban, ereje teljében Budapesten sorskérdésnek nevezett, abból Brüsszelben annyi maradt, hogy ne felejtsük el felhúzni a slicc cipzárját, mielőtt kilépünk a mosdóból!

– írta Gyurcsány. Hozzátette, egyes pletykák szerint Magyarország uniós kizárása is szóba került.

Egyes verziók szerint egyenesen megzsarolták a kormányfőt, hogy ha tovább fenyegetőzik a vétóval, akkor ott helyben döntenek, hogy elindítják Magyarország ellen az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást, ami ugye szavazati jogunk felfüggesztéséhez, mi több, az Unióból történő kizárásunkhoz vezethet. Az, hogy ez az egész folyosó-gate azt is jelenti, hogy Orbán nem teljesítette az Országgyűlés megbízását, sőt, egyenesen szembehelyezkedett vele, ebben az elképesztően kínos helyzetben a legkevesebb

– szögezte le a DK vezetője, aki szerint a helyzet olyan kínos, hogy Orbán Viktornak le kéne mondania.

Biztos vagyok benne, hogy akit emberi, politikusi méltóságában ennyire megaláznak, aki nemzetének sorskérdésében ilyen drámai vereséget szenved, az gyorsan lemond és eltűnik a nyilvánosság elől. Mert ég az arca az elviselhetetlen szégyentől

– tette hozzá Gyurcsány.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 20-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)