A Helsinki Bizottság azért küzd, hogy az elítélt bűnözők puszit adhassanak

2023.12.20. 19:10
Elítéltek családtagjai – bejgli, habcsók és egy üdvözlőkártya kíséretében – egy petíciót adtak át szerdán a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP). A petíciót 2100 személy írta alá azért, hogy a beszélők során az elítéltek és családtagjaik között ne legyen plexifal.

„A hozzátartozók és mi, civil jogvédők is azt szeretnék elérni, hogy végre álljon vissza a törvényes állapot: a fogvatartottak és látogatóik újra megölelhessék egymást, puszit adhassanak egymásnak és a gyerekeiket is ölbe vehessék a rabok a beszélők ideje alatt” – írta a jogvédő szervezet a Facebook-oldalán.

Mindenkinek szüksége van egy plexifal nélküli beszélőre

„Sokak nevében írok, ugyanis statisztikai adatok vannak rá, hogy hiába van plexifal a börtönben, a látogatás során ugyanúgy bejutnak tiltott tárgyak” – írták a hozzátartozók a börtön vezetésének. Szerintük nem az asztali beszélő megvonása a megoldás.

A nehéz időkben még fontosabb lenne egy ölelés, egy kézfogás a fogvatartottak számára, és a hozzátartozónak is

– írták a petícióban.

Mint írták: számos országban van erre lehetőség, csak Magyarországon nem. Itt félévente lenne lehetőség erre, de csak akkor, ha kiskorú gyermek van. „Mindenkinek szüksége van egy normális, plexifal nélküli beszélőre” – fogalmazták meg a rabok családtagjai.

BvOP: nem véletlenül vannak szabályok

„Az adventi időszakban csaknem 10 ezer hozzátartozó köszönthette fogvatartott családtagját a börtönökben” – közölte a BvOP kommunikációs főosztálya. Mint közleményükben írták: a büntetés-végrehajtási szervezet minden évben lehetőséget biztosít rá, hogy a fogvatartottak személyesen vagy Skype-beszélőn éljék meg szeretteikkel az ünnepeket.

A BvOP felhívta a figyelmet arra, hogy a látogatófogadásoknak megvannak a maguk szakmai szabályai, amelyeket nem véletlenül találtak ki, és amelyek standard protokollok a világ szinte összes börtönében.

A különböző tiltott tárgyak, amik a látogatófogadások alkalmával potenciálisan bejuthatnak az intézetekbe, nemcsak a fogvatartottak, de kollégáink biztonságát, életét is veszélyeztethetik. Ennek a körülménynek a bagatellizálása felelőtlenség!

– jelentette ki a BvOP, hozzátéve, hogy a családi látogatófogadás során a testi érintés, kontaktus engedélyezett.

„Sőt, annak érdekében, hogy a látogatásra érkező gyerekek komfortosan érezzék magukat, börtöneinkben családi látogatóhelyiségeket alakítottunk ki” – fogalmazott a büntetés-végrehajtás.

Mint írták: az évnek ebben az időszakában felértékelődik a reintegrációs tisztek, a büntetés-végrehajtás pszichológusai, vagy éppen a börtönlelkészek munkája, de a felügyelők emberséggel, és határozottsággal biztosítják a börtönök rendjét is, hiszen a büntetés-végrehajtás feladata természetesen még ilyenkor is a biztonságos őrzés fenntartása.