Árvízveszély van Budapesten és több városban, megtették az óvintézkedéseket

2023.12.23. 15:23
A Duna és a Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék és annak változó halmazállapota miatt. Budapesten már megkezdődött az árvízi védekezés.

Az érkező árhullámok miatt szombaton megkezdte működését az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Országos Műszaki Irányító Törzse – erről maga az OVF tájékoztatta az MTI-t.

Azért kellett lépni, mert a Duna és a Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék és annak változó halmazállapota miatt. Az előrejelzések szerint elképzelhető, hogy 2013 óta először a Duna vízállása elérheti a budapesti alsó rakpartot is.

eközben Megkezdődött az árvízi védekezés Budapesten: zárják a csatornazsilipeket és az alacsonyabb szinten levő felszíni átjárókat – közölte a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. 

A cég munkatársai ellenőrizték a főgyűjtőket és a csatornazsilipek zárhatóságát. Eddig a vízszint emelkedésének megfelelően már kilenc helyen zártak azért, hogy megvédjék a várost az elöntésektől.

A következő napokban a Duna vízszintjének további emelkedése várható, ezért a XXII. kerületi Kastélypark utcai aluljáróban és a III. kerületi Kossuth üdülőparton egy-egy úgynevezett védvonali áttörést agyagos töltéssel zártak le.

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán azt írta:

Ilyenkor az a feladat, hogy megóvjuk a várost a csatornákból előtörő víztől. Árvíz esetén ugyanis a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a hálózatba, onnan pedig a lakott területekre. Vagyis egyszerre kell megvédeni a főváros csatornahálózatát a Duna vizének beáramlásától, és folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését. Ennek érdekében a kollégák zárják a csatornazsilipeket és a védvonal átjáróit.

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében 10–30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-70 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett. A változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás a hétvégén is folytatódik, több hullámban lehet további 10-20 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 25–30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani.

Vasárnaptól ráadásul felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, ami 3000 méteres magasságban is elindíthatja a hóolvadást. Mindennek hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak, illetve indulnak meg.

Győrben már vasárnap jöhet az árhullám 

Az Országos Vízjelző Szolgálat szombat délelőtti előrejelzése szerint karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál III. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, Győr térségében pedig az árhullám már vasárnap elérheti a rakpartot és a csónakházakat is.

Budapesten a jövő hét közepén előreláthatólag a II. fok szintjét megközelítően, az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó.

Szintén árhullám várható a Rábán és az Ipolyon, előbbi Körmendnél vasárnap az I. fok körül, utóbbi a jövő héten I. fok felett tetőzhet.

A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél I. fok feletti tetőzéssel. Emellett a Zagyván ismét az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig újból II. fokú készültség várható. A Tiszán jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az I. fok feletti vízállások mellett vonul le az árhullám.

A kialakuló árhullámok mértéke a vegyes halmazállapotú csapadék és a többfelé 0 fok közeli hőmérséklet miatt továbbra is nagyon bizonytalan.