Komoly árhullám jön, víz alá kerülhet a rakpart

2023.12.24. 13:29
Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 5–30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30–50 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett. A jövő hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe időszak következik.

Budapesten hosszan elnyúló árhullámra számíthatunk, a tetőzés a legfrissebb adatok szerint a jövő hét első napjaiban lesz, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság MTI-nek küldött közleményében. Hangsúlyozták: nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága. Ennek oka, hogy a megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékletek miatt a csapadék halmazállapota és az abból, illetve a korábban hullott hókészletből történő lefolyás (olvadás) számítása nagyon nehezen előrejelezhető.

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 5–30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30–50 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett. Vasárnap még folytatódik a változékony, időnként csapadékos és szeles időjárás, de már területi átlagban kevésbé jelentős mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás, miközben nagyon erőteljes melegedés kezdődik. A jövő hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe időszak következik.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak vagy éppen indulnak el.

Kiemelték: fontos tudni, hogy egy dunai árhullám alatt az állami fővédvonalakon a vízügyi szolgálat látja el a védekezési feladatokat, de a Vízgazdálkodási törvényből adódóan vannak önállóan védekező települések is (Duna-kanyar, Budapest), amelyek védvonalain az árvízvédekezés megszervezése az önkormányzat feladata.

Az Országos Vízjelző Szolgálat vasárnap délelőtti előrejelzése szerint a Dunán Nagybajcsnál II. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, amely december 25-én, hétfőn tetőzik majd. Komárom és Esztergom térségében az I. fokú árvízvédelmi készültségi szinteket (500 centiméter) meghaladó tetőzésekre számítunk a ma reggeli prognózisok alapján. 

Budapesten a jövő hét első felében, előreláthatólag a II. fok szintjétől elmaradóan, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó.

Szintén árhullám vonul le a Rábán, amely Körmendnél ma tetőzik. Az Ipolyon is komoly vízszintemelkedés várható, a folyó jövő héten I. fok felett tetőzhet.

A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél I. fok fölötti tetőzéssel. Emellett a Zagyván ismét az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig ismét a II. fok elrendelése valószínű. A Bodrogon további, még I. fok feletti, lassú apadás várható. A Tiszán, jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az I. fok fölötti vízállásokkal járó árhullám az alsóbb szakaszokon várhatóan már a készültségi szintek alatt tetőzik. Újabb jelentős tiszai árhullám nem valószínű.