Csányi Vilmos: Hazánk egyre jobban hasonlít a világháború utáni önmagára

KARL3569
2023.12.25. 15:24
A 24.hu karácsonyi nagyinterjút készített Csányi Vilmos etológussal. A beszélgetés onnan indult vagy az előzte meg, hogy elkérték a Széchenyi-díjas etológus öt legkedvesebb regényének címét, hogy beszélgethessenek róluk egy ünnepit. Csányi Vilmos szerint érteni kéne, hogy egy ország jövője az oktatásától függ.

„Ez a rendszer nemcsak anyagi, hanem szellemi nyomorba is taszít három-négymillió embert. Nemcsak azért, mert kevés a pedagógusok fizetése, majd eltartja őket a családjuk, hanem mert alapvetően meg kellett volna változtatni az oktatási rendszer tartalmát is, a huszonegyedik századhoz igazítani, de ez nem történt meg” – mondta Csányi Vilmos Széchenyi-díjas etológus.

Az interjúban egyebek mellett arról is beszélt, hogy:

  • Emberszeretet nélkül nem létezne emberi kultúra.
  • A jövő misztériuma című könyvet azért választotta, mert kivitelezhetőnek tűnő megoldásokat kínál a bioszféra megmentésére, a fogyasztás azonnali letörésére és a túlszaporodás visszafordítására.
  • Érteni kéne, hogy egy ország jövője az oktatásától függ. 
  • „Hazánk egyre jobban hasonlít a világháború utáni önmagára: van egy diktátora, és egyre több elbutult polgára lesz.”
  • Ma az a hiedelem, hogy elemi jogod gyereket csinálni. Csányi Vilmos szerint ez tévedés. Ahogy a szavazati jog is elemi jog, és az is vitatható, és képzettséghez kötné, pedig „nem tagja annak a szélsőjobbos izének, na, mindegy.”
  • Egy kulcskérdésben egyetért A jövő minisztériumának szerzőjével, Stanley Robinsonnal és Orbán Viktorral: nem szabad eltérő kultúrákat összekeverni.
  • Az igazi változáshoz, a bioszféra megmentéséhez át kell nevelni az emberiséget, ami hosszú, bonyolult folyamat, és az iskolában kell kezdeni. Ez legalább százötven év. 
  • Azért is érdemes élni, hogy olvasson az ember. „Danyi Zoltánt különösen azért érdemes olvasni, mert tökéletes természetességgel ír bármiről.”

Csányi Vilmos öt kedvenc könyve

Thomas Mann: József és testvérei;
Thomas Mann: A kiválasztott;
Franz Werfel: A meg nem születettek csillaga;
Kim Stanley Robinson: A jövő minisztériuma;
Danyi Zoltán: A rózsákról.

(Borítókép: Csányi Vilmos. Fotó: Karip Timi / Index)