Gondot okozhat a Duna áradása a Gemenci-erdő vadállományának

2023.12.25. 15:13
Árvízveszély miatt a Gemenc Zrt. munkatársai azt kérik, a következő napokban senki ne látogassa a hozzájuk tartozó területeket.

Magyarország folyóin csaknem 1300 kilométeren első- és másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján olvasható, hogy elsőfokú árvízvédelmi készültség elsősorban a Tisza, a Zagyva és a Hármas-Körös bizonyos szakaszain érvényes. Másodfokú riasztás van érvényben a Duna felső szakaszánál, Győr közelében.

Az országban gondot okoz a belvíz is. Az Alföld és Kisalföld jelentős részein első- és másodfokú védelmi fokozat van érvényben

– derül ki a vízügy honlapjáról.

Azt kérik, ne látogassuk a Gemenci-erdőt

Árvízveszély miatt a Gemenc Zrt. munkatársai azt kérik, a következő napokban senki ne látogassa a hozzájuk tartozó területeket. Facebook-oldalukon azt írják, hogy

az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzési adatai alapján jelentős nagyságú árhullám vonul le az elkövetkezendő napokban a Dunán, ami a gemenci ártér jelentős részét is elönti, érinteni fogja.

Arra kérik a természetjárókat, a kirándulókat, hogy ezekben a napokban ne látogassák az ártéri túraútvonalakat, területeket, illetve azok környezetét, az árvízvédelmi létesítményeket, így a töltéseket, valamint a vadmentő dombokat.

Azt írják, hogy az állatok egyelőre bőséggel találnak megfelelő búvó- és táplálkozó helyet, viszont a vadállomány nyugalmát ilyenkor is biztosítani kell. Mindezek mellett viszont az utak, turistautak, illetve tanösvények jelentős része sem lesz járható az árvíz és a sár miatt.