Barbár fakivágás a Római-parton: vizsgálatot indít a főváros vezetése

2023.12.25. 14:04
Milliós kárt okozott a fővárosnak, aki a Római-parton 6-9 darab frissen ültetett fát vágott ki. A barbár tettről Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze számolt be Facebook-oldalán. Hozzátette: az ünnepek után vizsgálatot rendel el.

„Sajnálom, hogy a karácsonyi békességet ilyen hírekkel kell megszakítanom, de folyamatos, fotókkal alátámasztott jelzéseket kapok Óbudáról, hogy a Római-parton a Piroska utca-Római part kereszteződésben valakik kivágtak 6-9 darab frissen a Főkert által a partra, fővárosi tulajdonú közterületre ültetett fát” – kezdte bejegyzését a főtájépítész.

Bardóczi Sándor beszámolt arról, hogy ezeket a fákat idén ültették. Egy-egy előnevelt példány ültetési költsége nettó 250 ezer forintba kerül.

Mint írta: engedélyt senki nem kért és senki nem kapott ezeknek a közterületi fáknak a kivágására, ezt semmi nem indokolta. A tájépítész úgy vélekedett, hogy a hullámtérben található ingatlanok árvízi védekezése miatt vághatták ki ismeretlenek a fákat. A tájépítész jelezte: a jogszabály szerint a hullámtéren épült ingatlanok a kerítésük vonalában védekezhetnek, nem a közterületen.

Vizsgálatot ígért a főtájépítész 

Bardóczi Sándor szerint a Dunán most levonuló kisebb árhullám Budapesten 658 centiméter körül fog tetőzni december 27-én. A Római-partot átlagosan 700 centiméternél érné el a víz, azaz van 42 cm biztonsága még a parti, mélyebben fekvő ingatlanoknak is.

Az engedély nélkül történt fakivágás az árvízi védekezéssel még elméletben sem indokolható

– írta a szakember, aki jelezte: a hivatali szünetet követően kollégái helyszíni szemlét tartanak a területen, és megteszik a szükséges rendőrségi és jogi intézkedéseket az ügyben.