325 millió forint állami és EU-támogatást kapott eddig a Simonka-per elsőrendű vádlottja

2023.12.27. 10:07
Simonka Györgyre az ügyészség 850 milliós vagyonelkobzást kért, de ő és szintén vádlott felesége 10 millió forint támogatást ugyanúgy felvett. Unokahúga szintén kihasználta a lehetőséget. A per januárban folytatódik.

Simonka György, a felesége és az unokahúga is évről évre kapja a vissza nem térítendő agártámogatásokat, miközben a volt fideszes politikusra 850 millió forintos vagyonelkobzást kért az ügyészség – írta meg a 24.hu. A bűnszervezetet épp a zöldség-gyümölcs termelői csoportok számára igényelhető támogatások jogellenes megszerzésével vádolják, a per indulása óta az elsőrendű vádlott többször is vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatást kapott.

Mint ismert, Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett, 1,4 milliárd forintnyi károkozással vádolják. A vádhatóság Simonka Györgyöt tartja a bűnszervezet irányítójának, ennek ellenére a kormánypárti politikus csak az ügy harmadrendű vádlottja. Az ügy elsőrendű vádlottja Simonka György barátja és üzlettársa, Kékessy Mihály György, aki már tavaly is 165 millió forint állami és uniós támogatást vett fel. A lap információi szerint 2023-ban tovább gyarapodott a gazdálkodóként dolgozó vádlott, 

a Magyar Államkincstár támogatói nyilvántartása alapján több mint 325 millió forint támogatást vett fel költségvetési és európai uniós forrásból a büntetőper 2020. januári kezdete óta.

Ez négy év alatt összesen 325 775 345 forint támogatás, csaknem a váddal érintett összeg negyede. 

Simonka György és szintén vádlott felesége ugyancsak lehívta az elérhető pénzeket. Az államkincstár adatai szerint ők ketten tízmillió forintot vettek fel agrártámogatásként az államtól, miközben az ügyészség 850 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást Simonkára amellett, hogy nyolc és fél évre fegyházba küldené őt. A volt politikus unokahúga, a hatodrendű vádlott Tóth Renáta is élt a támogatási rendszer lehetőségeivel, ő 28 millió forintot vett fel a per indulása óta.

Valamivel több mint ötmillió forint támogatást kapott Kerényi István negyedrendű vádlott, Kerényi János volt fideszes országgyűlési képviselő unokaöccse. Rajtuk kívül említésre méltó még kilencedrendű Uhrin András, aki a nyilvántartott támogatói adatok szerint 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást vett fel a per kezdete óta.

A korrupcióval vádolt Simonka György és társai büntetőpere januárjában folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.