Karácsony Gergely árvízi őrjáratot tartott a Dunán az egyik helyettesével

2023.12.28. 11:21
Karácsony Gergely a Dunáról jelentkezett be közösségi oldalán – helyettese társaságában.

Karácsony Gergely főpolgármester árvízi őrjáratot tartott a Duna budapesti szakaszán Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel. A főpolgármester erről közösségi oldalán közölt fotót, valamint megosztott egy cikket is, amely szerint a Duna várhatóan csütörtökön, 700 centiméternél tetőzik.

Mint arról az Index is írt csütörtök reggel, december 27-én, szerda este 8 órakor 693 centiméteren tetőzött a Duna Budapesten. A csütörtök reggel 6 órai vízállás már 690 centiméter volt, ám a vízügy szerint újabb árhullám várható.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán korábban azt írta: bár a várost a 2013-as rekordárvíz óta nem érte jelentősebb árhullám, a Fővárosi Önkormányzat szakemberei azóta is folyamatosan dolgoznak a város árvízvédelmének megerősítésén.

„Munkájuk eredményeként több új gátszakasz is elkészült az elmúlt időszakban, így most sokkal nyugodtabban várhatjuk az árhullámot” – tette hozzá.

Mint ahogy korábban megírtuk, a heves esőzésnek és a nem várt tavaszi időjárásnak köszönhetően áradásnak indult a Duna, és már az egész országban árvízveszélyt hirdettek.

Budapest rakpartja több helyen víz alá került, ezért a rakpartot a járművek és a gyalogosok elől is lezárták. Az Indexen erről képgaléria is készült.

A vízügyi jelentés szerint december 28-án 13 órakor 701 centiméteres vízállás prognosztizálható, majd gyors apadás várható.