Hosszan tetőzik, lassan apad a Duna

2023.12.28. 13:09
Budapesten szerdán, 20 órakor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

A következő néhány napban számottevő csapadék nem várható, a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően 0 fok felett alakulnak. 

A jövő hét közepétől érkezik újabb, várhatóan folyékony halmazállapotú csapadék, ami kisebb mennyiséget jelent a Garam, Ipoly, Zala, és számottevő mennyiséget a Dráva, Mura, a Tisza és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén – áll az OVF közleményében.

  • A Duna Nagybajcsnál hétfőn este tetőzött 612 centiméteres vízállással, kedden délután újra áradásnak indult, majd aznap este 616 centiméterrel újfent tetőzött. Azóta már elkezdődött az apadás.
  • Komárom és Esztergom térségében szerdán, késő délelőtt, illetve kora este tetőzött az árhullám, Komáromnál szombaton, Esztergomban pedig vasárnap reggelre csökkenhet a vízszint az első fokú készültség szintje alá.
  • Budapesten szerdán, 20 órakor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt. A 700 centiméteres, másodfokú készültségi szintet nem érte el a vízállás.
  • Bajánál szombaton napközben első fokú készültséget meghaladó vízállások mellett várható a tetőzés.
  • Mohácson az év utolsó napján a hajnali időszakban 805 centiméter körüli legmagasabb vízállás prognosztizálható.
  • A Lajta Mosonmagyaróvárnál szerda délután tetőzött 211 centiméterrel, itt is elkezdődött az apadás. Az Ipoly Ipolytölgyesnél szerda hajnalban 464 centiméterrel tetőzött.
  • A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Tivadar térségében tetőzik.

A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen vízszint-emelkedések indultak meg. A mellékfolyók tetőztek, a Hernádon és a Körösök vízrendszerén van jelenleg is áradás, de első fok alatti tetőzés várható.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras