Kontár kivitelező miatt halt meg egy munkás Heves vármegyében

2023.12.29. 11:31
Maga alá temetett egy szakszerűtlenül épített támfal két dolgozót, egyikük a helyszínen életét vesztette.

A kivitelező autószerelő egy gépkocsibeálló építésére vállalkozott, miatta történt a végzetes baleset – közölte a Heves Vármegyei Főügyészség.

A vádlott még 2021 augusztusában vállalta el a körülbelül 25 négyzetméter alapterületű nyitott beálló építését egy felső-mátrai településen.

A – papíron nem létező – tervek szerint a területet támfalakkal kellett körbevenni egy emelkedős részen, az erdőben található hétvégi ház előtt. Ehhez a vállalkozó szerezte be az építőanyagokat, melyek azonban nem voltak megfelelő teherbírásúak. A férfi alkalmazottai – akik részben szakmunkások voltak – többször is jelezték a hibát, és felhagytak a munkával.

Az utánuk érkező három munkás a vádlott utasításainak megfelelően újabb támfalat próbált emelni. A falszerkezet összeomlott, és a kidőlő zsalukövek rázuhantak két emberre.

Egyikük súlyos sérüléseket szenvedett, másikuk a helyszínen meghalt.

A járási ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a szakképzetlen kivitelezőt.

Amennyiben a vádlott a bűnösségét beismeri, akkor két év, végrehajtásában öt évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kaphat, valamint öt évre eltilthatják a kőműves foglalkozás gyakorlásától. Az eljárás során keletkezett majdnem 900 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére szintén a vádlott kötelezhető.