Terézváros: a kormány úgy döntött, végre költ a Podmaniczky parkra, de csak a miniszteri biztos fizetéséig

D SOS20231204022
2023.12.29. 18:59
Lázár János építési és közlekedési miniszter a Podmaniczky liget kialakításának felügyeletéért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Kovács Balázs Norbertet. A terézvárosi önkormányzat sokat foglalkozott már a projekttel, de őket egyáltalán nem értesítették arról, hogy egy miniszteri biztos fogja lebonyolítani a beruházást. Miközben épp a kormány válaszára vártak egy megvalósíthatósági tanulmánnyal kapcsolatban.

Korábban mi is megírtuk, hogy 2024. január elsejétől új feladatok elé néz Kovács Balázs Norbert, akit Lázár János nevezett ki miniszteri biztosnak, s január 1-jétől a Podmaniczky liget kialakításának felügyeletéért felel.

Ezzel kapcsolatban a terézvárosi önkormányzat kiadott egy közleményt, amelyben örömüket fejezik ki azért, hogy a kormány költ a Podmaniczky parkra, de sajnálatukat is, mert „a jelek szerint csak az újdonsült miniszteri biztos fizetésének erejéig” fog megtörténni.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi kormányzati terveket lefújták a Nyugati pályaudvar környezetének átfogó rendezésére, mialatt az önkormányzat saját kezébe vette a kezdeményezést, hogy a Podmaniczky utcához tapadó 3,2 hektáros területen ideiglenes jelleggel jöjjön létre egy park.

Erről az elképzelésről, vagyis a Podmaniczky parkról lakossági fórumot is tartottak május 2-án. A kormányban felelős Lázár János kifejezetten nyitottnak mutatkozott a tervekre, így el is készítették a megvalósíthatósági tanulmányt, amelyre szeptemberre várták a minisztériumi választ, de még jelenleg sem érkezett meg.

Azonban most a sajtóból értesült az önkormányzat arról, hogy A FELADATRA kineveztek egy miniszteri biztost is.

Ez azért is érdekes, mert a hivatalos értesítő szerint az új köztisztviselő feladatai közé tartozik többek között az is, hogy „kapcsolatot tart, egyeztet az érintett helyi önkormányzatokkal”, valamint „részt vesz a Podmaniczky liget kialakításával kapcsolatos egyeztetések lebonyolításában”.

A biztos személye arra utal, nem valódi cselekvésről, csupán politikai akcióról van szó. Ugyanis a Podmaniczky park biztosának váratlanul a terézvárosi Fidesz elnökét, helyi polgármesterjelöltjét nevezték ki. A tényleges feladata nem az, hogy segítsen nekünk a Podmaniczky park megvalósításában, csupán az, hogy egy háromfős titkársággal megerősítve fordulhasson rá a kampányra, és még nagyobb támogatással folytassa azt, amit eddig is tett: mocskolja a jelenlegi városvezetést névtelen szórólapokkal és telefonhívásokkal

– fogalmazott ezzel kapcsolatban Soproni Tamás polgármester.

Az önkormányzat szerint a terézvárosiak rozsdaövezet helyett parkot akarnak, amiért mindent megtesz az önkormányzat.

(Borítókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter beszél a Rákosrendező pályaudvar területére tervezett 130 hektáros új millenniumi városközpontról tartott sajtótájékoztatón az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. december 4-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)