Hat pontban reagált, de semmit nem cáfolt Karácsony Gergely az Index cikke után bérletügyben

PAP 3700
2024.01.03. 12:02
Az Index birtokába került levelezés alapján, amely Draskovics Tibor, a BKK igazgatósági elnöke és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója között zajlott, a 2020 óta változatlan, évi 7,4 milliárd forintos összeg helyett a Lázár János vezette minisztérium utolsó ajánlata 8,6 milliárd forint volt, amit a BKK nem fogadott el. Cikkünk megjelenése után három órával Karácsony Gergely főpolgármester is reagált az ügyre.

Szerdán megírtuk, hogy Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere, jelenleg a BKK igazgatósági elnöke és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója közötti levelezésből kiderül: a 2020 óta változatlan, évi 7,4 milliárd forintos összeg helyett a Lázár János vezette minisztérium utolsó ajánlata 8,6 milliárd forint volt.

Ezt a főváros és a BKK nem fogadta el, így 

DECEMBER 31-ÉN A SZERZŐDÉSEK LEJÁRTAK, A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT EZZEL ELVESZÍTETTE JOGÁT A HÉV ÉS AZ AGGLOMERÁCIÓS VOLÁNBUSZ-JÁRATOK MENETRENDJÉNEK ALAKÍTÁSÁRA, ÉS MEGSZŰNT A KÖZÖS BUDAPEST-BÉRLET JOGI ALAPJA.

A levelezésből úgy tűnik: a főváros tudatosan döntött a megállapodás helyett az együttműködés felszámolása mellett, ami miatt Karácsony Gergely főpolgármester rögtön a kormányt hibáztatta.

Valójában mi sem értjük, hogy mi történik. Van egy működő rendszer, ami mindenkinek jó, azonban Lázár Jánosnak lehet, hogy nem. A pénzügyi vitáknak, amik felmerülnek, semmi közük a Budapest-bérlethez

– összegezte Karácsony Gergely az RTL Híradó január elsejei adásában az álláspontját. Az Index birtokába került levelezés szerint azonban a főpolgármester nem mondott igazat.

Három órával cikkünk megjelenése után Karácsony Gergely főpolgármester is reagált az ügyre. Azt írta: „Onnan lehet tudni, hogy a kormány kifogy az észérvekből, hogy hadrendbe állítják a hazug propagandát. Mint most, a Budapest-bérlet ügyében. A négy éve elkezdett Budapest-ellenes politikát 2024-ben újratöltik. De Budapest ellenáll.”

A főpolgármester hat pontban foglalta össze véleményét a Budapest-bérlet ügyében.

  1. A kormány meg akarja szüntetni a Budapest-bérletet, pedig az jó a fővárosiaknak.
  2. A költségvetési törvény szerint 12 milliárd forint járna Budapestnek a közösségi közlekedés költségeihez való állami hozzájárulásként. Ezt a pénzt a törvény ellenére nem akarja odaadni Lázár János minisztériuma.
  3. A főváros hiába fizetne többet, a kormány akkor is megszüntetné a Budapest-bérletet.
  4. Három felelős közlekedési cég (a BKK, a MÁV-HÉV és a Volánbusz) december 29-én kötött megállapodását akarja felmondani a kormány.
  5. A kormány a beborult költségvetését és a tönkrement MÁV helyzetét akarja Budapest kárára kezelni.
  6. A HÉV rohad, hogy egyáltalán még működik, az nagyon nagy részben a BKK által nyújtott szolgáltatásoknak köszönhető.

Az LMP és Ungár Péter is reagált

„A Budapest-bérlet körül kialakult helyzet a magyar politika állatorvosi lova, ahol valójában a választók nem értik, hogy mi történik, valójában a választók kapnak rosszabb szolgáltatást, miközben az általuk befizetett adó egyik zsebből a másikba rakásán folytat nevetséges cicaharcot a politika” – írja közleményében az LMP.

„Magyarországon a politika ma nem tölti be a szerepét. Ez azért van, mert a politikai szereplők döntő többsége nem közös problémáinkat akarja legyőzni, hanem egymást. Ezért a legtöbb politikus megosztottságot generál azért, hogy abból politikai hasznot reméljen.

AZ EGYIK LEGSZÖRNYŰBB PÉLDÁJA AZ ILYEN MEGOSZTOTTSÁG-ELŐÁLLÍTÓ POLITIKAI VÁLLALKOZÓKNAK, AZ LÁZÁR JÁNOS

– fogalmazott bejegyzésében Ungár Péter, megjegyezve, hogy „Lázár János mostani politikai terméke egyszerű: ő a hamis vidék-főváros szembeállítás vámszedője”.

Minden olyan kezdeményezés jó, ami fejleszti a magyar vidéket, ez nem kérdés. De éppen ezért jó lenne, ha Lázár János azon vigéckedne, hogy hogyan gyarapodik a megyei jogú városok közötti vasúti közlekedés, ahelyett, hogy a fővárosiakat és az agglomerációban élőket rövidíti meg. Azzal ugyanis, hogy Lázár János legkésőbb március 1-én mégis megszünteti a Budapest-bérletek használatát az agglomerációs Volánbusz- és a MÁV-HÉV-járatokon, nem jár jól senki, sem budapesti, sem vidéki

– fejtette ki véleményét az LMP társelnöke, aki szerint megvan a pénz a magyar költségvetésben a finanszírozásra, hiszen ha nem lenne, akkor olyan luxuskiadásokról sem beszélhetnénk, amilyeneket kapásból tudna mindenki százat mondani. 

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. május 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)