Távozik a nemzeti park igazgatója, aki korábban vitába keveredett Menczer Tamással

D  TT20201030006
2024.01.04. 09:25
Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója januártól már nem a nemzeti park igazgatója, helyét Selmeczi-Kovács Ádám veszi át. Füri nemrégiben vitába keveredett Menczer Tamás külügyi államtitkárral, amiért nem támogatta, hogy a Nagy-Szénáson újra felállítsák az augusztusban felgyújtott keresztet.

2024 első napjától új vezetője van a DunaIpoly Nemzeti Park Igazgatóságnak (DINPI) Selmeczi-Kovács Ádám személyében, aki – természetvédelmi őrként, illetve tájegységi osztályvezetőként – másfél évtizede dolgozik az Igazgatóság kötelékében – vette észre a HVG a nemzeti park közösségi oldalán.

Indoklás ugyan nincs, de a lap felidéz egy korábbi vitát a távozó Füri András és Menczer Tamás külügyi államtitkár között, amelyről az Index is beszámolt. Menczer azt szerette volna, ha Nagy-Szénáson újra felállítják az augusztusban felgyújtott keresztet, Füri viszont nem támogatta ezt az ötletet.

A külügyi államtitkár „modern kori keresztényüldözés elleni fellépésre” szólított fel. Füri mellett a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület sem akarta a kereszt felállítását, a szervezet elnöke, Vojczek Judit megtámadta a kormányhivatali engedélyt a bíróságon.

A DINPI az új elnökről azt írja, ezt megelőző időkben aktív szerepet vállalt a Nemzeti Park létesítését megalapozó kutatásokban és a természeti értékek védelmének szükségességét hangsúlyozó ismeretterjesztésben.

(Borítókép: Füri András 2020. október 30-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)