Ismét emelkedik a katonák bére

2024.01.04. 10:18
2024. január 1-től ismét emelkedik a katonák illetménye. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondása szerint az illetményemelés ezúttal 11 százalékot jelent átlagosan a Magyar Honvédségben, de állománykategóriánként az emelés mértéke eltérő lehet.

A magyar kormány egy kiemelt mértékű illetményemelésről hozott határozatot 2022-ben, ami két lépcsőben, először 2022 szeptemberétől, majd 2024 januárjától biztosítja a magyar katonák béremelését. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte az MTI szerint, hogy a mostani emeléssel átlagosan 11 százalékkal emelkedik a katonák illetménye.

A miniszter rámutatott, hogy a Magyar Honvédség feladatai az elmúlt évben megnövekedtek. Szerinte az orosz–ukrán, valamint az izraeli–palesztin konfliktus és az Európát sújtó migrációs hullám is indokolttá tette a magyar katonák készenlétfokozásának fenntartását. Ezek és a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is indokolják, hogy tovább növeljük a katonák megbecsülését – tette hozzá a tárcavezető.

Az emelés első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, aminek mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. 2024. január 1-jétől, a következő ütemben átlagosan 11 százalékkal nő a katonák bére: a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg.

Az illetményfejlesztésre az önkéntes tartalékos katonák és a tisztjelöltek is jogosultak.