Megérkeztek a visszaváltó automaták, de az üvegek még sehol

2024.01.06. 08:45
A MOHU Mol Zrt. PET-palack és alumíniumdobozok visszaváltására alkalmas automatái elkészültek, és kihelyezésre kerültek. Azonban még nincs visszaváltásra alkalmas palack a boltok polcain, ami megnehezíti a január 1-jével kihelyezett automaták használatát.

Az italgyártó cégek június 30-ig kaptak haladékot, hogy eladják az összes nem visszaváltható terméküket, onnantól kezdve pedig csak visszaváltásra alkalmas palackokat gyárthatnak. A visszaváltó automatákat gyártó Mol azonban abban bízik, hogy már áprilisban megjelennek a környezetbarátabb, visszaváltható termékek.

„Bár a gépek működnek, nincs mit beletenni, a boltokban ugyanis még nincsenek ilyen jellel ellátott palackok (a gépek csak azokat veszik vissza)” – írja az RTL. 

Július 1. lesz a változás dátuma, ugyanis ekkortól már csak olyan termékek lehetnek a boltok polcain, amin feltüntették a visszaválthatóságát, és 50 forint termékdíjat kell rájuk fizetni.

„Nagyon lassan és fokozatosan fognak megjelenni ezek a termékek, tömegével inkább április, május az, amikor már bőven lesznek ilyen palackok a polcokon” – mondta az RTL Híradónak Szabó Szilvia, a MOHU MOL Zrt. gyártói felelősségi rendszerek vezetője.

A csatorna megkereste a Coca Colát az üggyel kapcsolatban, akik pontos dátumot nem tudtak mondani a visszaváltható palackok bevezetéséhez, azonban kiemelték, hogy minden jogszabályi előírásnak határidőn belül eleget fognak tenni.

A visszaváltó automaták egyelőre a nagy áruházláncoknál jelentek meg, mivel a kisboltoknál még nem kötelező használatuk – de aki szeretné, üzemeltetheti azokat.

Mi felkészültünk, a 400 négyzetméter feletti eladóterületű üzletekben nyilván ez kötelezettség is, de szabadon dönthetnek a hozzánk csatlakozó vállalkozások, amelyek kisebb alapterületű üzletet működtetnek, hogy önkéntes jelleggel csatlakoznak ehhez a visszaváltási rendszerhez

– fogalmazott Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.