Negatív béreltérítést tervez a kormány az alulteljesítő pedagógusoknak

PAP 3348
2024.01.06. 06:33
2025-től negatív béreltérítést is végrehajthatnak a pedagógusok fizetésén, ha elfogatják az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ez több szempontból sem állja meg a helyét, azonban azt elfogadhatónak tartaná, ha bérdifferenciálás egy másik formáját hajtanák végre az intézményvezetők.

Totyik Tamás adott interjút az InfoRádiónak azon problémával kapcsolatban, hogy egy törvényjavaslat szerint 2025-től akár csökkenthetik is a bérét annak a pedagógusnak, aki alulteljesít. 

A szakszervezet elnöke kiemelte, minden lehetséges módon megpróbálnak nyomást gyakorolni, hogy ne vezethessék be ezt az „elavult büntetési eszközt” a magyar közoktatás rendszerébe. Hozzátette, hogy sem az uniós gyakorlattal, sem a jogszabályokkal nem lenne összeegyeztető ez az eljárás.

A kormány az ígéretével ellentétben óhajtja bevezetni a negatív béreltérítést. Elavultnak pedig azt tekintjük, hogy büntetni lehessen valakit azért, mert nem felel meg az intézményvezető szubjektív elvárásainak, az intézményi alulteljesítésnek pedig nagyon sokszor nem a pedagógus az oka, hanem egyszerűen az, hogy nincsenek biztosítva a megfelelő munkafeltételek

− fogalmazott Totyik, utalva ezzel a jelenleg is aktuális, pedagógushiányként ismert problémára. 

Elmondta, nem elvárható, hogy jól teljesítsenek a diákok a magyar kompetenciavizsgán, ha a magyaróráikat egy kémia szakos tanár tartotta meg. Kitért arra is, hogy a pedagógusok értékelésénél sok intézményvezető nem szakmai szempontból ítéli meg munkavállalóját, hanem lojalitás vagy éppen irányíthatóság szempontjából. 

Ezek nem szakmai kérdések. Ráadásul a legfontosabb, hogy a szakmai felkészültsége milyen egy pedagógusnak, az nem döntő érv, hanem mindössze az egyharmadát teszi ki az értékelésnek. A legfontosabb az kellene, hogy legyen, hogy a pedagógus felkészült legyen szakmailag, és a szülők, gyerekek elvárásának megfelelően tanítson

− húzta alá.

Az elnök szerint, ha már teljesítményértékelésről van szó, „akkor az intézmények értékelésére kéne nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy milyen az intézményen belüli fluktuáció, a családi háttérhez viszonyított teljesítése a kompetenciaméréseken”. 

Azt mondta, olyan szempontból tudja elképzelni a bérdifferenciálást, ha az intézményvezető az alapbéren felül további 15-20 százalékot biztosít azon pedagógusok számára, akik megítélése szerint jobban teljesítettek az átlagnál. 

Nem ezt ígérte a kormány

Totyik Tamás arra is emlékeztetett, hogy tavaly márciusban már beszélgettek az új jogszabálytervezetről a kormánytagokkal. Ekkor Maruzsa Zoltán államtitkár biztosította, nem tervezik bevezetni a negatív béreltérítést.

(Borítókép: Totyik Tamás 2023. szeptember 18-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)