„Vörös kód” lép életbe az időjárás miatt

2024.01.08. 17:48
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára közölte, hogy a hideg időjárás miatt hétfő este 8 órától életbe léptetik az úgynevezett „vörös kódot”.

A Belügyminisztérium államtitkára közölte, hogy a hideg időjárás miatt hétfő este 8 órától léptetik életbe az úgynevezett „vörös kódot”, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – számolt be az MTI.

Fülöp Attila közölte, hogy az intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben.

Az államtitkár kiemelte, hogy a vörös kód ideje alatt

BÁRMILYEN SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY, FENNTARTÓTÓL ÉS ELLÁTOTTI KÖRTŐL FÜGGETLENÜL, KÖTELES BEFOGADNI A BAJBA JUTOTT EMBEREKET.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.

Az államtitkár elmondta, a hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos. Fülöp Attila arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormányzati felületeken.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras