Miért érdemes élettársi nyilatkozatot tenni?

Index valas
2024.01.10. 14:26
Mintegy 850 ezren élnek élettársi kapcsolatban Magyarországon, 5 százalékkal többen, mint egy évtizede, derült ki a legutóbbi népszámlálás adataiból. Csak kisebb részük teszi hivatalossá az életközösséget, pedig többféle előnnyel is jár, ha a kapcsolatról nyilatkozik a pár, és azt bejegyzik az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába. A közjegyzők szerint az élettársak közül sokan nincsenek tisztában azzal, milyen vagyonjogi szabályok vonatkoznak rájuk, nem tudják, hogy nagyon eltér a szabályozás a házaspárokétól.

Egy élettársi kapcsolat létrejöttéhez nem szükséges semmilyen hivatalos dokumentum, csupán az, hogy a pár érzelmi és gazdasági életközösségben, közös háztartásban együtt éljen. Például felvállalják egymást a család és a barátok előtt, együtt bérelnek vagy közösen vásárolnak egy lakást, közösként kezelik a pénzüket.

Sokan nincsenek tisztában

A Polgári törvénykönyv szerint élettársi kapcsolat áll fenn két olyan, házasságkötés nélkül közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) felmérése szerint sokan nincsenek tisztában azzal, milyen vagyonjogi szabályok vonatkoznak az élettársakra, és tévesen azt hiszik, hogy a törvény hasonlóan rendelkezik róluk, mint a házastársakról.

Sokan csak a hagyatéki tárgyaláson döbbennek rá, hogy hiába éltek együtt évtizedekig, és hiába született közös gyermekük is, ettől még nem lesznek örökösei egymásnak.

Az élettársakra ugyanis teljesen más vagyonjogi szabályok vonatkoznak, mint a házaspárokra. Az egyik legfontosabb különbség, hogy míg a házastársak vagyonközösséget alkotnak, vagyis közösek a bevételeik, és még az egyikük által vásárolt tévé vagy hűtőszekrény is fele-fele arányban mindkettőjüké, addig az élettársak együttélésük alatt végig önálló vagyonszerzők maradnak. Ha az egyikük egy személygépkocsit vásárol, az csak az övé marad, és jogosan viheti magával szétváláskor. Ha pedig együtt vásárolták, annak, aki magával viszi, ki kell fizetnie a másiknak azt az összeget, amivel a megszerzéséhez hozzájárult.

Mit igazol a nyilvántartás?

Kétféleképpen is hivatalossá lehet tenni az élettársi kapcsolatot:

  1. Ha a közjegyző az élettársak közös nyilatkozatát bejegyzi az Élettársi Nyilatkozatok Elektronikus Nyilvántartásába (ENYER), akkor az a bejegyzés napjától tanúsítja az élettársi kapcsolat fennállását.
  2. Amennyiben pedig a közjegyző okiratba foglalja az élettársak nyilatkozatát, a felek nyilatkozhatnak arról is, hogy egy korábbi időpont óta áll fenn közöttük az élettársi kapcsolat.

Tóth Ádám, a MOKK elnöke hangsúlyozza:

Ha egy pár hosszabb távon együtt él, érdemes hivatalossá tenni élettársi kapcsolatukat. Ezzel nemcsak számos családtámogatást tudnak igénybe venni, hanem egy váratlan helyzetben is könnyen bizonyítani tudják kapcsolatuk fennállását. Ezenfelül érdemes azzal is tisztában lenniük, hogy más vagyonjogi szabályok vonatkoznak rájuk, mint a házaspárokra, így például végrendelet nélkül nem örökölnek egymás után. Közös vagyonuk sem keletkezik, így ha szétválnak, az jár nekik, amennyit behoztak a kapcsolatba.

A nyilvántartás azt igazolja, hogy egymással élettársi kapcsolata áll fenn azoknak, akiknek az erről szóló nyilatkozata szerepel a nyilvántartásban. Erre akkor lehet szükség, amikor egy hitelfelvétel vagy családosoknak járó támogatás miatt igazolniuk kell, hogy valóban egy párt alkotnak. Családtámogatásoknál, váratlan halál esetén is szükség lehet élettársi nyilatkozatra.

Egy élettársi nyilatkozatnak az egyik fél váratlan halála esetén is nagy jelentősége lehet, ugyanis az élettársak végrendelet hiányában nem örökölnek egymás után a törvényes öröklés rendje szerint, az élettárs ugyanis nem törvényes örökös. Ezért a túlélő élettárs még tartós élettársi kapcsolat esetén is kénytelen a törvényes örökösökkel szemben bizonyítani az élettársi kapcsolat fennállását, és az ehhez köthető vagyoni igényeinek megalapozottságát, például egy bankszámla-követelésnél.

Dokumentummal kell bizonyítaniuk kapcsolatukat az élettársaknak ahhoz, hogy felvilágosítást kaphassanak a csak közeli hozzátartozóknak szánt információkról, például kórházi kezelés esetén.

Szükség lehet a nyilatkozatra az özvegyi nyugdíj és a baleseti hozzátartozói nyugellátás megállapításához is.

Ha viszont az élettársak útja szétválik, érdemes a nyilatkozatukat törölni a nyilvántartásból. Egyrészt, mert adott esetben visszaélésre is lehetőséget adhat a nyilatkozat, másrészt, mert később sokkal nehezebb lehet az élettársi kapcsolat megszűnésének bizonyítása, amennyiben a törlés nem történt meg.

Vagyonjogi szerződés, végrendelet

Ha egy pár hosszabb távon együtt marad, érdemes tisztázniuk a vagyoni viszonyaikat. Az élettársi vagyonjogi szerződéssel hasonlóképp gondoskodhatnak a közös életük alatt keletkezett vagyonuk sorsáról, mint a házastársak. Egy ilyen szerződésben részletesen szabályozhatják, ki mivel járul hozzá a közös költségekhez, és mire tarthat igényt

– állítja Tóth Ádám. A szerződés azonban csak akkor érvényes, ha közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták. Az otthon, egymás között írt megállapodás akkor is érvénytelen, ha azt tanúk is aláírták.

A szerződést érdemes bejegyezni a MOKK által működtetett Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartásába (HÉVSZENY). A nyilvántartásába való bejegyzés költségtérítése tízezer forint, míg a nyilvántartásból való lekérdezésé ezer forint. Aki valószínűsíti a betekintéshez fűződő jogi érdekét, az bármely közjegyzőnél – díj megfizetése ellenében – betekinthet a nyilvántartásba, hogy tudomást szerezzen egy vagyonjogi szerződés fennállásáról, és saját célra feljegyzést is készíthet. Az informatikai rendszer a vagyonjogi szerződések adatait száz évig megőrzi.

„Ha az élettársak gondoskodni szeretnének a társukról haláluk esetére, mindenképpen érdemes végrendeletet készíteniük” – javasolja Tóth Ádám. A közjegyző által készített végrendelet előnye, hogy biztosan megfelel a formai és tartalmi követelményeknek, ezért nem lehet sikeresen megtámadni. Emellett biztosan előkerül a hagyatéki eljárásban, hiszen a közjegyző az általa készített végrendelet tényét minden esetben bejegyzi a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába (VONY).

(Borítókép: Index)