Magyar vadász kapta a természetmegőrzés nemzetközi legrangosabb elismerését

2024.01.11. 16:30
Hidvégi Béla világjáró magyar vadász kapta „a vadászat és természetmegőrzés Nobel-díjaként” emlegetett Weatherby-díjat az egyesült államokbeli Dallasban.

A Weatherby Alapítvány díjátadóján Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár méltatta Hidvégi Béla tevékenységét, aki első magyarként vehette át az elismerést.

Az MTI-hez eljuttatott beszéd szerint Kovács Zoltán kiemelte, hogy Hidvégi Béla ötletei, eltökéltsége és határozottsága együttesen jelentős inspirációt jelentettek a Budapesten megrendezett vadászati világkiállítás sikeréhez.

Az államtitkár szerint Hidvégi Béla a lehető legmagasabb fokon valósította meg a Weatherby Alapítvány küldetésnyilatkozatában megfogalmazott célt, ami 

a fiatalok és a nem vadászó közönség felvilágosítása az etikus sportvadászat jótékony szerepéről és a vadvilág védelméhez való hozzájárulásáról, valamint az ehhez való alkotmányos jogunk védelme.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy a Hidvégi Béla által létrehozott gyűjtemények és kiállítások évente százezreket vonzanak, nagysikerű könyvei pedig immár sok magyar számára szolgálnak követendő példaként.

Mint az államtitkár kijelentette, egy magyar ember számára az a hír, hogy Hidvégi Bélát választották a 2023-as év Weatherby-díjasának, olyan, mint egy éven belül egy harmadik Nobel-díj.

A Weatherby-díjat évente ítélik oda a vadászat és a természetmegőrzés területén elért kiemelkedő teljesítményért, életműért. A díjat odaítélő Weatherby Alapítvány célkitűzése az ifjúság és a nemvadászó közvélemény oktatása az etikus vadászat jótékony szerepéről és a vadvédelemhez való hozzájárulásáról – áll az összegzésben.

A trófeák királya

Az 1936-ban Nagyszénáson született Hidvégi Béla 1956-ban emigrált az Egyesült Királyságba. Szenvedélyes vadászként öt kontinensen számos világrekord trófeát ejtett, miközben rengeteget tett a vadvédelem, a természetmegőrzés és a vadászat értékének fenntartása érdekében.

Több száz darabból álló trófeagyűjteményét a Magyar Természettudományi Múzeumnak ajándékozta, amely határozatlan időre kölcsönözte a gyűjteményt a keszthelyi Festetics Kastélymúzeumnak és a soproni Erdészeti Múzeumnak.

Hidvégi Béla több nemzetközi vadászati díj mellett immár mindhárom legjelentősebb nemzetközi vadászati díj birtokosa: 2016-ban Pantheon-díjat, 2021-ben Conklin-díjat kapott, most pedig átvehette a Weatherby-díjat. 2013-ban pedig addigi munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét is.