Kutyáknál és macskáknál is egyre inkább elterjedhet a veszettség

2024.01.15. 15:04
A Magyar Állatorvosi Kamara közleményben figyelmezteti a háziállat tulajdonosokat, hogy év eleje óta az ukrán határ közelében lévő területen felütötte fejét a veszettség kór, ezért megelőzésképp a védőoltások fontosságát hangsúlyozzák.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vizsgálatai az év eleje óta kutyánál és aranysakálnál is igazolták a veszettség fertőzöttséget. Az ukrán határ közelében kimutatott újabb fertőzések miatt a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) és a NÉBIH felhívja az állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás és a megelőzést biztosító előírások betartásának fontosságára.

A NÉBIH laboratóriuma 2024. január 1-jén Tiszabecsen elhullott kutyánál, majd január 3-án Jánkmajtis községnél diagnosztikai célból kilőtt aranysakálnál állapította meg a veszettség fertőzöttséget.

Mindkét település Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, az ukrán határ közelében.

Az esetek olyan területeken jelentkeztek, ahol korábban számos járványügyi intézkedést – többek között fokozott felügyeletet, ebzárlatot, a rókák gyérítését – rendelt el a hatóság, miután már tavaly ősszel is előfordultak veszettség esetek a térségben. A NÉBIH mindaddig fenntartja ezeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei intézkedéseket, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

A betegség a vadon élő és a házi emlősállatok mellett az emberi egészségre is veszélyt jelent, ezért a MÁOK és a NÉBIH ezúttal is hangsúlyozza a megelőzés szerepét, elsősorban a kutyák számára kötelező, a macskák számára pedig ajánlott veszettség elleni védőoltás jelentőségét.

Az oltás beadatása, valamint a betegség megelőzésével összefüggő jogszabályok betartása az ukrán határ közelében kiemelten fontos, de országszerte is indokolt.

A betegséggel és az ellene történő védekezéssel összefüggő legfontosabb információk, a veszettségmentesítési program aktuális hírei elérhetők a NÉBIH veszettséggel foglalkozó tematikus elektronikus felületein, internetes oldalain – olvasható a közleményben.