Ritkítják a BKK járatait hétfőnként és péntekenként

2024.01.17. 20:47
Hivatalos közleményt még nem adott ki a BKK arról, hogy pontosan miért és milyen járatokat terveznek ritkítani, de január 19-től már életbe lépnek a változások.

A HVG írta meg, hogy január 19-től bizonyos budapesti járatok ritkábban fognak majd járni hétfőnként és péntekenként. 

A lap szerint a Közlekedő Tömeg civil szervezet erre reagálva egy közleményében azt írta, hogy

a BKK ilyen jellegű döntése egyáltalán nem ésszerű, és a normális indoklása is elmaradt. 

A BudapestGo applikációban a civil szervezet szerint jelenleg elnagyolt követési idők olvashatók, hogy előkészíthessék a járatritkításokat. 

„A szolgáltatás minőségére nézve sem jár érzékelhető sérelemmel, ha egy járat egyik nap 4 helyett 5 percenként indul, amíg ez nem okoz az elfogadhatónál nagyobb zsúfoltságot. Azonban az elmúlt időszak ötletszerű, hozzá nem értő hálózati átalakításai okán ilyen járat alig maradt már Budapesten, a sűrű törzsszakaszok több önálló, elágazó járatból állnak össze. Ezek ritkítása pedig a járatok önálló szakaszának szükségszerűen követhetetlenné váló menetrendjével lehetséges csak – és jelen intézkedésben ilyen járatok is jelentős részben érintettek” – írták.

A szervezet információi szerint több olyan járat is áldozatul esett a ritkításnak, ahol 12-15 percesek a követési idők, így alapfokon veszhet el a szolgáltatás megbízhatósága az utasok számára, akik ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak majd.

Dilettantizmusról és kapkodásról ír a szervezet 

Frissítés: időközben a Közlekedő Tömeg Facebook-oldalán is megjelent az említett közlemény, amelyben szó szerint azt írták: 

Az intézkedés a megalapozott és ésszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető, bevezetése a BKK-tól az elmúlt években sajnálatosan általánossá vált dilettáns és kapkodó módon, tartalmi hibákkal terhelten, a nyilvánosság tájékoztatásának tudatos elmulasztásával történik. 

Továbbá azt is megmutatták, hogy a gyakorlatban miként nézhetnek ki a járatritkítások.