Halottnak nyilvánított férfit kaptak el a rendőrök

2024.01.17. 18:05
Egy halottnak nyilvánított férfit tartóztatott le a rendőrség decemberben. L. Gábor meg akarta úszni a börtönbüntetést, ezért halálhírével akarta kijátszani a hatóságokat.

A Nyíregyházi Törvényszék korábban 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte L. Gábort közokirat-hamisítás, csalás és pénzmosás miatt. Másodfokon már elmaradt a tárgyalás, ugyanis a férfi egyik barátja iratokkal bizonyította, hogy L. Gábor meghalt Ausztriában. Ezt követően beszüntették az eljárást – írta a police.hu a Zsaru magazin alapján.

Az elsőfokon eljáró bírónő a dokumentumokat látva azonban arra gyanakodott, hogy a vádlott mégsem halt meg, amit később Ausztriából hivatalosan is megerősítettek. Ezt követően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság megkezdte a nyomozást az ügyben.

A rendőrség kiderítette, hogy 

a férfi hét hónappal a „halála” után felhívta háziorvosát, és dokumentumokat kért tőle, amelyeket testvére vett át. 

„Októberben a gyámhatóság meghallgatta azt az érdi ügyvédnőt, aki egy gyermekelhelyezési perben képviselte L. Gábort, és amikor közölték vele, hogy ügyfele tavaly novemberben elhalálozott, a jogász elcsodálkozott, mondván, márciusban beszélt vele telefonon” – mondta el Nagy Gábor alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának kiemelt főnyomozója, hozzátéve, a férfit egy ismerőse is látta autót vezetni Érden.

A rendőrök a forgalomfigyelő kamerák alapján azonosították a vádlott autóját, és december 6-án elkapták egy érdi szupermarket parkolójában.

Nagyon nem tetszett neki, hogy nyakon csíptük, mondhatni, halálra vált arccal tűrte a bilincselést

– idézte fel a történteket az alezredes. Elmondása szerint a férfi kihallgatásán azt mondta, hogy az ausztriai halotti anyakönyvi kivonatot a sötét webről rendelte, és 1500 euró értékben kriptovalutával fizetett érte. Ezt követően a hamisítványt Ausztriából egyik budapesti jóbarátjának küldte, ő készíttette el annak hiteles magyar fordítását, amelyet ezután benyújtott a kormányhivatalnak.

Huszonhárom éve szolgálok rendőrként, ebből 19 esztendeje vagyok nyomozó, de ez volt az első ügyem, amelyben halott után kutattam és életben találtam. Illetve, ahogy a kollégáknak mondtam: »Meghalt, de már jobban van«

– tette hozzá Nagy Gábor alezredes

A rendőrség közölte, az elfogás után azonnal tájékoztatták a Fővárosi Kormányhivatalt, amely visszahelyezte L. Gábort a közhiteles anyakönyvi nyilvántartásba. A férfi letartóztatásban várja korábbi büntetőperének folytatását másodfokon, hamis halálhíre miatt pedig közokirat-hamisítás bűntette miatt kell felelnie.