Mobilozott vezetés közben egy százzal száguldó Volánbusz-sofőr

2024.01.17. 07:36
Vezetés közben mobilozó sofőrt videózott le egy busz utasa, a jármű eközben óránként 100 kilométeres sebességgel robogott. Habár az utas szerint életveszélyes helyzetben voltak, a KRESZ nem bünteti a sofőrt.

Az RTL egyik olvasója arról számolt be, hogy egy Pécsről Budapestre tartó buszjárat sofőrje a telefonját nyomkodta vezetés közben. Az utas videót is készített az esetről, amelyen jól látható, hogy a 

sofőr a közösségi médiát böngészte, miközben a busz körülbelül 100 kilométeres sebességgel haladt.

Az utas szerint a sofőr tette életveszélyes volt, ráadásul bűncselekménynek számít.

Az RTL megkereste a Volánbusz sajtószolgálatát az ügyben, akik úgy reagáltak, hogy 

a KRESZ szerint a buszsofőr nem feltétlenül követett el szabályszegést.

A Volánbusz kiemelte, a KRESZ azt írja, hogy „a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”, a szóban forgó sofőr azonban a telefontartóban elhelyezett mobilját nyomkodta.

A karrendezes.eu szakportál megerősítette, jelenleg nincs arra vonatkozó jogszabály, hogy szabad-e telefontartóban lévő mobilt használni.

A portál ugyanakkor kiemeli, a mobiltelefon vezetés közbeni használatát 15 ezer forintos helyszíni bírsággal és három büntetőponttal büntetheti a rendőr. Ha valaki feljelentést tesz az ügyben, akkor szabálysértési eljárásban 30 ezer forintra emelkedhet a bírság.

Reagált a Volánbusz

A busztársaság megkereste lapunkat, és kijelentette, mélyen elítéli a videóban látható, utasokat veszélyeztető cselekedetet.

Kiemelték, hogy vizsgálatot is indítanak az ügyben. 

Mindezt, a KRESZ 3. § (2) értelmében tették, amely kimondja: „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”.

Természetesen ez vonatkozik az autóbusz-vezetőinkre, valamint a telefontartóban lévő mobiltelefon használatára is – azzal a szigorítással, hogy az autóbusz-vezetők semmi olyan egyéb tevékenységet nem folytathatnak, ami elvonná figyelmüket a vezetéstől. A mobiltelefon vezetés közbeni használata a kihangosító vagy a headset alkalmazásával csak szolgálati ügyben és csak rövid ideig engedélyezett. Álló jármű esetében, forgalmi okok miatt álló járműben (vasúti átjáró előtt, piros lámpánál, torlódás esetén) az elindulásig használható kézben tartott mobiltelefon.

Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának részét képezik a mobiltelefon használatára vonatkozó tudnivalók is. Amennyiben a szabálytalan mobiltelefon-használat bizonyítható, a társaság kollektív szerződésében foglaltak szerint a munkáltató különböző szankciókat alkalmaz, súlyosabb esetben vagy a kötelezettségszegés ismétlődő jellege esetén akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet – írták.