Végérvényesen eldőlt, ki vezeti a Momentumot január végétől

DSC8914 másolat
2024.01.18. 09:25
Egyedül Donáth Anna pályázott a Momentum elnöki pozíciójára, így nem kérdéses, hogy a január 28-i rendkívüli tisztújításon őt választják meg a következő öt hónapra.

A tisztújítás Gelencsér Ferenc tavaly decemberi lemondása miatt vált esedékessé. Az új elnök mandátuma ezúttal nem is 2 évre szól majd, hanem csak Gelencsér eredeti mandátumának végéig.

Eszerint Donáth Anna a június 9-i, összevont európai parlamenti és önkormányzati választásokig lesz a párt elnöke, mielőtt megtartják a hagyományos tisztújítást – tudta meg a hvg.hu.

Mint a lap emlékeztet, a Momentum elnökeinél az utóbbi években nem jellemző, hogy kitöltenék mandátumukat. 2021-ben idő előtt felmondott Fekete-Győr András, akit Donáth Anna követett, aki gyermeke születése miatt 2022 májusáig vezette a pártot – ekkor lett Gelencsér az elnök.

Az elnökség hat további helyére összesen nyolc jelentkező van, akik négyes csoportokban vitáznak egymással a párton belüli nyilvános fórumokon.

Donáth Anna már tavaly decemberben bejelentette, hogy visszatér a Momentum elnökeként. A politikus azt is közölte, hogy kiket szeretne az elnökségben látni.

„Nem egyedül, hanem a párt legnépszerűbb politikusaiból álló elnökségi csapattal szeretnék visszatérni: Orosz Annával, Soproni Tamással, Hajnal Miklóssal, Bedő Dáviddal, Tompos Mártonnal és a jelenlegi alelnök Cseh Katalinnal. Hogy közösen egy erős liberális alternatívát építsünk” – jelentette be akkor Donáth Anna.

(Borítókép: Donáth Anna 2023. április 4-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)